Linkovi

Ešton obećala medjunarodnu pomoć Kijevu


Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton u Kijevu se sastala sa bivšom premijerkom Julijom Timošenko.
Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton u Kijevu se sastala sa bivšom premijerkom Julijom Timošenko.

Na konferenciji za novinare u Kijevu, Ešton je poručila da zapadne finansijske institucije rade na načinima da pomognu ekonomski oporavak Ukrajine posle tromesečnih protesta.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku Ketrin Ešton obećala je snažnu medjunarodnu podršku Ukrajini dok nastoji da formira novu vladu posle smene predsednika Viktora Janukoviča.

Na konferenciji za novinare u Kijevu, Ešton je poručila da zapadne finansijske institucije rade na načinima da pomognu ekonomski oporavak Ukrajine posle tromesečnih protesta. Ona je takodje pozvala Rusiju da dozvoli Ukrajini da pronadje sopstveni izlaz iz političke krize, dodajući da EU prepoznaje potrebu da Ukrajina I Rusija i u budućnosti održe snažne ekonomske veze. Ketrin Ešton je inače prvi visoki strani zvaničnik koji je posetio Kijev posle smene Janukoviča a u ukrajinskoj prestonici sastala se i sa bivšom premijerkom Julijom Timošenko koja je u subotu puštena na slobodu.

U Ukrajinu je danas doputovao i zamenik američkog državnog sekretara Vilijam Berns, koji će se sastati sa vršiocem dužnosti predsednika, Oleksandrom Turčinovom i članovima parlamenta. Iz Stejt Departmenta je najavljeno da će Berns pozvati novu vladu da preuzme sve potrebne korake za održavanje slobodnih i poštenih predsedničkih izbora u maju.

Ranije danas, ukrajinski parlament odložio je za četvrtak planove o izboru nove vlade nacionalnog jedinstva. Parlament je takodje glasao da zbačeni predsednik Janukovič bude predat Medjunarodnom krivičnom sudu, gde bi mu se sudilo za zločine počinjene tokom anti-vladinih demonstracija. Janukovič je, kako se navodi, poslednji put vidjen u proruskokoj regiji Krimu ali nije poznato gde se tačno nalazi.

Inače, rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se zamenik šefa diplomatije girgori Karasin danas sastao sa ukrajinskim ambasadorom u Rusiji, Volodimirom Jelčenkom u Moskvi i postavio pitanja "u vezi sa bezbednošću ruskih gradjana i diplomatskih predstavnika na teritoriji Ukrajine."
XS
SM
MD
LG