Linkovi

EU razmatra nove sankcije Rusiji


U sjedištu evropskih institucija u Briselu večeras se održava sastanak ambasadora evropskih članica koji bi trebalo da sačine nacrt novih mjera protiv Rusije, u skladu sa zaključcima evropskog samita i činjenicom da Kremlj ne odgovara na apele da pomogne u smirivanju situacije u Ukrajini. S druge strane, ekonomisti upozoravaju da će i sama Evropa platiti visoku cijenu za eventualnu treću i konačnu fazu ekonomskih sancija usmjerenih protiv Moskve.

Večeras u Savjetu ministara EU ambasadori država članica raspravljaju o novim sankcijama Moskvi, tek par dana nakon što je u evropskom službenom listu objavljena dopuna crne liste Unije. Riječ je o 15 ličnosti i 18 entiteta kojima se zamrzava imovina na prostoru Unije i protiv kojih se primjenjuju mjere zabrane putovanja. Svi oni su ili iz najužeg Putinovog kruga ili angažovani u podršci proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine. Danas je novinare interesovalo o čemu se raspravlja večeras? O konačnoj, trećoj fazi sankcija ili modalitetima već postojećih?

"Održaće se sastanak koji treba da pripremi mjere u skladu sa mandatom datim od strane evropskih lidera. To je za nas prioritet i rad je u toku. Ne mogu da nagadjam o rezultatu sastanka, ali je jasna poruka sa posljednjeg skupa ministara o tome šta želimo da vidimo sa ruske strane. Ukoliko ne bude saradnje, mi nastavljamo sa najavljenim mjerama," izjavila je portparolka Evropskog servisa za spoljne poslove, Maja Kocijančič.

Izvori bliski Savjetu ministara EU najavljuju da bi rezultat večerašnjeg sastanka trebalo da bude još jedan set ekonomskih sankcija zbog kojih bi Rusija ove godine mogla da izgubi više od 20 milijardi evra i čak 75 milijardi naredne godine. Za tako nešto će i Evropa da plati visoku cijenu - ove 40 a naredne godine 50 milijardi.

Eura. U ovom ekonomskom ratu projekcija gubitaka ruskih firmi ide čak i do hiljade milijardi dolara, što je cijena potpunog oglušivanja Moskve na pozive Evrope i Amerike da preuzme konstruktivnu ulogu u rješavanju situacije u Ukrajini.

Uz ovo, politički analitičari ukazuju da su evropske vlade konačno gotovo jedinstveneu stavu da treba nastaviti sa ekonomskim sankcijama Rusiji i po cijenu vlastitih gubitaka, što bi, vjeruje se, trebalo da bude posljedni signal upozorenja Moskvi da konačno preuzme aktivniju ulogu u smirivanju ukrajinskih prilika.

XS
SM
MD
LG