Linkovi

EU produžila sankcije Rusiji


Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

EU i formalno je produžila sankcije Rusiji za narednih šest mjeseci. Time se navršavaju tri godine od kontinuiranih evropskih sankcija zbog aneksije Krima, učešća Rusije u nemirima na istoku Ukrajine i neprimjene sporazuma iz Minska.

Jedna od jednoglasnih odluka evropskih lidera je ona da se nisu stekli uslovi za ukidanje sankcija Rusiji...

"Složili smo se da produžimo sankcije protiv Rusije za narednih šest mjeseci", saopštio je Donald Tusk, predsjednik Evropskog vijeća.

Tako je na kraju posljednjeg evropskog samita najavio prvi predsjednik Tusk, a sporazum lidera je danas dobio i formalnu potvrdu - sankcije Rusiji za neprovodjenje sporazuma iz Minska su produžene do kraja januara naredne godine. To praktično znači da su mjere dogovorene krajem jula 2014. i dalje na snazi, a usmjerene su prema finansijskom, energetskom i odbrambenom sektoru, te na robe koje bi na bilo koji način mogle biti iskorištene u vojne svrhe.

Za pet velikih ruskih finansijskih istitucija je ograničen pristup tržištu kapitala EU, zatim za tri velike ruske energetske kompanije, kao i za tri kompanije sa polja odbrane. Mjerama je zabranjen uvoz i izvoz oružja, robe sa dvojnom namjenom, kao i pristup Rusije odredjenim osjetljivim tehnologijama i uslugama koje se mogu upotrijebiti za istraživanje i proizvodnju nafte. Pored ovih mjera, produžena je vaznost pojedinačnih ciljanih mjera, zabrane izdavanja viza i zamrzavanja imovine za 150 osoba i 37 subjekata što je evropski odgovor na nezakonitu aneksiju Krima i rusko učešće u krizi na istoku Ukrajine...

Odnosu sa Rusijom će biti posvećen i dio sastanka ministara odbrane NATO, koji sutra počinje u sjedištu Alijanse u Briselu, a o odbrambenim aktivnostima vojnog saveza, kada je riječ o mogućoj ruskoj ekspanziji, danas je govorio o generalni sekretar NATO, naglašavajući da su saveznički pokreti na istočnim granicama naglašeno odbrambeni...

"Imamo oko hiljadu vojnika svake od borbenih grupa u baltičkim republikama. Dakle, oko cetiri hiljade vojnika, tu su , naravno i nacionalne odbrambene snage, kao i američke snage koje su tu zahvaljujući bilateralnim sporazumima sa baltičkim republikama i Poljskoj. Ono što NATO čini je odbrambenog karaktera i proporcionalno. Ako poredite sa desetinama hiljada vojnika koje vidimo sa ruske strane granice, sasvim je jasno šta radimo u baltičkim zemljama i Poljskoj. Riječ je o našem odbrambenom i proporcionalnom odgovoru", poručio je Jens Stoltenberg, generalni sekretar Alijanse.

XS
SM
MD
LG