Linkovi

Prodaja akcija odložila pomoć


Mešetari na berzi u Lisabonu prate prodaju državnih akcija

U Briselu se ovih dana polemiše o tome koja od evropskih država će biti naredna u redu za novac evropskog anti-kriznog fonda. Tačnije, gotovo svi su sigurni da je to Portugal, samo je pitanje kada će zvanični Lisabon to i potvrditi.

Portugal je dobio šansu da predahne. Posljednja prodaja državnih akcija donijela je toliko potrebnih milijardu i 249 miliona eura u državnu kasu i odgodila, u Lisabonu vjeruju, trajno otklonila opciju da se portugalska vlada obrati Briselu za pomoć iz Evropskog anti-kriznog fonda.

Medjutim, problem još uvijek nije otklonjen. Budžetski deficit, koji se trajno ne može zaliječiti finansijskom injekcijom, niti samo akcijom na nacionalnom nivou. Tako misle i evropski parlamentarci okupljeni u Specijalnom komitetu za ekonomsku, finansijsku i socijalnu krizu, koji su danas održali skup u Lisabonu...

“Problem je evropski. Rječ je o napadu na euro, a naša pozicija kao Evropskog parlamenta je da ponovo osnažimo dimenziju institucije, saradnje izmedju država, da snažnim instrumentima očuvamo euro kao naše zajedničko vrijedno dostignuće”, kazala je članica Evropskog parlamenta iz Portugala, Elisa Fereira.

Sa istim cijlem i idejom je nedavno uspostavljen evropski fond težak oko 450 milijardi. Do sada, Grčkoj je odobrena povoljna pozajmica od 110 milijardi, a nedavno i Irskoj od 85 milijardi eura. Ukoliko se trend poziva za pomoć nastavi, danas-sutra, moguće Portugal, za njim Španija i Belgija, realnim se čini strahovanje u Evropskoj komisiji da će novac presušiti. Zato je jedan od najžešćih zagovornika povećanja fonda sam predsjednik Komisije Žoze Manuel Barozo koji, ipak, najviše nade za izlazak iz krize polaže u činjenicu da je linija ekonomskog rasta većine država EU krenula naviše:

“Ove godine bi trebali da vidimo kako bruto nacionalni dohodak raste na oko jedan i po posto, a do godine na 2 posto. Evropski sektor proizvodnje se nevjerovatno dobro oporavlja ovih mjeseci, a uskoro bi smo trebali vidjeti i oporavak sektora zapošljavanja. I, konačno, počinju se nazirati znaci smanjenja javnog deficiota , što treba zahvaliti prije svega mjerama konsolidaciji”.

XS
SM
MD
LG