Linkovi

EP za priznavanje palestinske države


Evropski parlament
Evropski parlament

Danas je ogromnom većinom glasova ZA, Evropski parlament glasao za principijelno priznavanje palestinske države. Isto tako, parlament poziva da se palestinsko - izraelski problem rešava formulom dve države i nada se da će današnje glasanje stvoriti novu šansu za pregovore koji će voditi tome.

Gotovo nikada se ne dešava da pet ključnih političkih grupa Evropskog parlamenta imaju isti stav po jednom pitanju. Desilo se to danas, ali kako reče jedan od pokretača glasanja, britanski socijal-demokrata, Ričard Hovit, bio je to najteži sporazum u njegovoj karijeri evropskog parlamentarca . Ceo vikedn su zvonili telefoni, razmenjivale se privatne emeil poruke, pregovaralo se uz čašicu pića.

Sporazum je, konačno postignut i 498 parlamentaraca je glasalo ZA dok je samo 88 bilo protiv principijelnog proiznavanja palestinske države.

Predsednik grupe socijal-demokrata Evropskog parlamenta, Djani Pitela:

"Današnje glasanje znači ozbiljnu pobedu za cijeli EP, označava važan dogadja i važno je da je u parlamentu bila ovako široka podrška glasanju. Pet političkih grupa je priznalo Palestinu, a važno je da smo naglasili kako treba nastaviti sa pregovorima da bi se došlo do mirnog rešenja i kako bi i Izrael i Palestina živeli jedni pored drugih, u bezbjednosti i uzajamnom poštovanju."

Sa druge strane, takodje danas, Evropski vrhovni sud u Luksemburgu je doneo presudu da palestinska militantna organizacija Hamas treba da se skine sa liste terorističkih organizacija, gdje su je evropski ministri svrstali još 2003. godine.

Evropski servis za spoljne akcije, Maja Kocijančić:

"Primili smo na znanje presudu Suda i poštujemo je, ali presuda je bazirana samo na proceduralnim pitanjima, ne odnosi se na suštinu razloga stavljanja Hamasa na listu terorističkih organizacija.

Evropske insitucije analiziraju presudu i sagledavaju raspoložive opcije. Medju merama je i žalba na presudu."

A za vreme predvidjeno za žalbu, dva meseca i deset dana, fondovi Hamasa nad kojima EU ima kontrolu ostaju zamrznuti, najavljeno je danas, kao što se od strane te organizacije čuo poziv visokoj predstavnici EU, Mogerini da sada, kada Hamas i zvanično nije teroristička organizacija, dodje i direktno razgovara sa njima. Teško da će se takvo nešto desiti u skoroj budućnosti, uvereni su izvori bliski kabinetu Visoke predstavnice.

XS
SM
MD
LG