Linkovi

EU: Oružani sukob sa Severnom Korejom globalna katastrofa


Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini

Brisel vjeruje da bi krizu sa Sjevernom Korejom trebalo rješavati oštrim ekonomskim sankcijama i oštrom diplomatijom- oružani konflikt bi mogao značiti katastrofu globalnih razmjera, ovo je naglasila šefica evrpske diplomatije, Federika Mogerini na neformalnom sastanku ministara odbrane EU u Talinu. Sjeverna Koreja mora odustati od balističkog i nuklearnog programa, uvjeren je generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, koji je po prvi put kao prvi čovjek Alijanse, prisustvovao tom skupu.

Rješavanje krize sa Sjevernom Korejom jeste pitanje i evropske bezbjednosti, jer eskalacija krize može imati katastrofalne posljedice. Zato su Evropljani za pojačane ekonomske sankcije i pojačanu diplomatiju kao put njenog rješavanja.

"Ovo je jasno prijetnja globalnom miru i bezbjednosti. Predlažem ministrima snažniji ekonomski pritisak na Sjevernu Koreju, uz podršku da nova UN rezolucija sadrži ozbljne ekonomske mjere. Uz ovo, studiramo nove evropske sankcije i saradjujemo sa partnerima kako bi smo bili sigurni da se dogovoreno i provodi. Naša politika je jasna - više ekonomskog i diplomatskog pritiska, više jedistva I saradnje sa partnerima, izbjegavajući da udjemo u vojnu konfrontaciju koja bi mogla da bude ekstremno opasna ne samo za region već i za cijeli svijet.", kaže Federika Mogrenini.

Sastanku u Talinu prisustvovao je i prvi čovjek NATO jer i EU I Alijansa imaju trenutno iste bezbjednosne izazove. Jedan od njih je Sjeverna Koreja.

"Testiranje nuklearnog oružja i projektila oštro krši nekoliko rezolucija Savjeta bezbjednosti i prijetnja je medjunarodnom miru I bezbjednosti. Sjeverna Koreja mora poštovati UN rezolucije, moraju prestati sa razvojem projektila i nuklearnog oružja i uključiti se u konstruktivan dijalog kako bi se smanjile tenzije u regionu. NATO prati bivanja u regionu, u stalnom smo dijalogu sa našim partnerima I na nekoliko skupova Stalnog NATO savjeta ovo je bila tema. Nedavno sam se susreo sa japanskim premijerom a za par sedmica odlazim i u Južnu Koreju.", kaže Jens Stoltenberg.

Skup u Talinu ima višestruko simbolično značenje - Estonija je trenutno predsjedavajuća EU, a nedaleko od njenih istočnih granica Rusija održava vojnu vježbu u kojoj je, procjenjuje se, angažovano najmanje 100 hiljada vojnika. Danas je prvi čovek Saveza pozvao rusku stranu da se drži dogovorene transparentnosti pri održavanju vojnih vježbi- posljednji potezi NATO, uspstava štabova uz istočne granice Saveza i rasporedjivanje vojnih snaga na tom području po njemu su samo odgovor na rusku politiku osljednjih godina. Uz otvorena vrata dijalogu, kaže Stoltenberg, spremni smo da, ukoliko bude potrebno, branimo naše istočne članice.

XS
SM
MD
LG