Linkovi

EU odahnula zbog Holandije, zabrinuta zbog Ankare


Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk

Nakon što su liberali dosadašnjeg holandskog premijera Marka Rutea pobijedili na izborima, Evropa je odahnula - bar na kratko je zaustavljen talas islamofoba i populista. Nije trebalo dugo čekati na čestitke evropskih lidera: predsednik Evropske komisije rezultat izbora ocenio je kao "glas protiv ekstremista", a njemačka kancelarka je u telefonskom razgvorou sa kolegom u Hagu rekla da se raduje budućoj saradnji sa Holanđanima, "prijateljim, susjedina i Evropljanima".

Slične poruke stižu i iz Francuske i ostalih evropskih država, posebno u svjetlu napada Ankare na Holandiju, Njemačku i nekolicinu ostalih evropskih članica koje su zabranile mitinge posvećene podršci skorom turskom referendumu. Ipak najjače oštrice su usmjerene na Holandiju, gdje je policijskom akcijom u Roterdamu spriječen takav miting, a turski ministri ispraćeni iz zemlje.

"Holandija je Evropa i danas želim reći da je Evropa Holandija, mjesto slobode i demokratije, što je sigurno i Roterdam, grad Erasmusa, brutalno razrušen od strane nacista, grad je čiji današnji gradonačelnik rodjen u Maroku. Ako bilo ko kaže da u Roterdamu postoji fašizam, on je onda potpuno izgubio vezu sa realnošću", istakao je predsednik Evropskog savjeta Donald Tusk u obraćanju plenarnoj sednici Evropskog parlamenta. Sličnu poruku šalje i predsednik Evropske komisije, Žan Klod Junker.

"Poruke kakve stižu iz Turske su za mene skandalozne, poruke Njemačkoj Holandiji i ostalima. Nikada neću da prihvatim poredjenje nacista sa sadašnjim evropskim vladama. Moja zemja, Luksemburg, je bila okupirana od strane nacista, ljudi su patili, moj otac je, zajedno sa svoja tri brata, morao da služi u njemačkoj vojsci i ako pravite poredjenje tog perioda i našeg vremena, to je apsolutno neprihvatljivo. Onaj ko to radi se udaljava od Evrope, umjesto da se priprema da u nju udje. Ne pridružuje se EU Turskoj, već obratno!"

Uz zabranu mitinga, iz Ankare napadaju i cijelu EU zbog, kako tvrde, neodržane riječi da će Turci dobiti bezvizni režim i najavljuju kontra mjeru- odustajanje od godinu starog sporazuma sa EU o bavljenju migrantskom krizom. Taj sporazum predvidja povratak u Tursku svih migranata koji na nezakonit način dodju evropskih, tačnije, grčkih obala. Prema poruci iz Ankare, od danas oni prestaju da prihvataju nazad izbjeglice, a uskoro bi mogli i da put evropskih granica otvore vrata svima koji to žele - a trenutno je u Turskoj više od dva ipo miliona izbeglica. Ankaru je interesovalo da li je sporazum mrtav, ili Evropa ima plan B.

"Sa naše strane, mi ostajemo posvećeni primjeni sporazuma sa Turskom. Kao što smo do sada mnogo puta rekli, ovdje je riječ o zajedničkom povjerenju i ispunjenju dogovorenog. Očekujemo da će obje strane da se drže toga, jer je to u jednkom interesu i koristi za obje strane, ali i za izbjeglice", odgovara portparol Evropske komisije Margaritis Šinas.

U isto vrijeme, u Evropskoj komisiji nemaju informacije koje prenose mediji - da Bugarska ojačava granicu prema Turskoj. To, navodno, čini zbog očekivanja da Ankara ispuni prijetnju i mimo dogovora sa Briselom svima koji žele ka Evropi otvori put. Očito, tenzije izmedju Unije i Turske bi, ukoliko se ne smire, mogle dovesti do ozbiljnih posljedica koje više niko neće moći da kontroliše.

XS
SM
MD
LG