Linkovi

"Očuvanje sporazuma sa Iranom - bezbednosno pitanje"


Mađarski šef diplomatije Peter Sijarto (C) razgovara sa kolegom sa Malte Karmelom Abelom (D) i evropskim komesarom za međunarodnu saradnju Nevenom Mimicom tokom sastanka ministara EU, 28. maj 2018.
Mađarski šef diplomatije Peter Sijarto (C) razgovara sa kolegom sa Malte Karmelom Abelom (D) i evropskim komesarom za međunarodnu saradnju Nevenom Mimicom tokom sastanka ministara EU, 28. maj 2018.

Ministri spoljnih poslova EU potvrdili su opredjeljenost očuvanju nuklearnog sporazuma sa Iranom - za njih je to prvenstveno bezbjednosno, pa tek onda ekonomsko pitanje. Na ministarskom skupu ponovo je aktuelizovan problem migracija i ponovnog budjenja mediteranske ali i balkanske rute.

Kao što su i evropski lideri nedavno poručili, tako su u ponedeljak njihovi šefovi diplomatija ponovili - EU ostaje privržena nuklearnom sporazumu sa Iranom, sporazumu koji je Evropljanima bezbjednosno ali i ekonomsko pitanje.

"Naš prvi zadatak je da sačuvamo nuklerani sporazum sa Iranom. Već smo kao EU preduzeli neke mjere kako bi smo osigurali opstanak sporazuma ali i evropskih investicija, kao i investicija ostatka svijeta", saopštila je visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

"Moramo poslati jasan signal da se EU drži sporazuma sa Iranom, to je naš ključni bezbjednosni interes i učinićemo sve što možemo kako bi sporazumu obezbijedili budućnost", naglasio je njemački ministar za Evropu Mikael Rot.

Ključna evropska briga, kada je riječ o Iranu,je opasnost od razvoja nuklearnog oružja u toj zemlji, a postojeći sporazum sa Teheranom vide kao jedini način da se to spriječi, posebno imajući u vidu i posljedniji, jedanaesti po redu izvještaj UN agencije za nuklearnou energiju koji kaže da se Teheran u potpunosti pridržava sporazuma.

"Moramo da kažemo našim američkim prijateljima, ne samo predsjedniku Trumpu, da ono što je za nas važno , nije trgovina, već bezbjednost EU. A bezbjednost će samo biti veća ukoliko učinimo sve što je moguće kako bi se izbjeglo da "nuklearna spirala" na Bliskom Istoku krene pogrešnim smjerom", rekao je ministar spoljnih poslova Luksemburga, Žan Aselborn.

Ministri EU osvrnuli su se i na migrantsku krizu.

"Kada je riječ o mediteranskoj ruti vidimo da je ona sve aktivnija. U meduvremenu, nažalost, vidimo da se ponovo ,aktivira i balkanska ruta pa moramo da obratimo pažnju na obje rute", istakao je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Šefica austrijske diplomatije Karin Knajsel je bila konkretnija kada je riječ o opasnosti od nove migrantske krize.

"Neophodno je da se pojačaju naše vanjske granice. Želja nam je da se ne ponovi 2015 i 16., ali da bi smo to izbjegli treba nam saradnja na vanjskim granicama. Treba da se bavimo granicom Srbije, austrijski policajci podržavaju kolege u Makedoniji, dok treba da bolje obezbijedimo i slovenačku granicu kako bi smo onemogućili nelegane prelaske".

Na marginama ministarskog skupa su se vodili intenzivni razgovori o konačnom rješenju pitanja Makednoje , što bi toj zemlji otvorilo vrata završnih pregovora. Napredak u pregovorima pozdravljaju i u Briselu i nadaju se da će u skoro vrijeme biti riješeno ovo predugo otvoreno pitanje.

XS
SM
MD
LG