Linkovi

EU: Bez dodatnih sankcija Rusiji


Ministri EU nisu doneli oštrije mere protiv Moskve zbog nesmirivanja situacije u Ukrajini, jer se i dalje čekaju rezultati nezavisne istrage obaranja malezijskog aviona.

Evropska unija je danas propustila da donese značajnije mjere protiv Moskve zbog odsustva saradnje na smirivanju ukrajinske krize, posebno u svjetlu obaranja malezijskog aviona. To je očekivan potez jer prije sankcija se očekuje sprovođenje nezavisne istrage o tome.

Danas je proširena lista osoba i entiteta koji se smatraju odgovornim za eskalaciju krize u Ukrajini. Medjutim, nije se prešlo u fazu tri sankcija koja bi bila konačni ekonomski odgovor Evrope na nesaradnju Kremlja u smirivanju krize. Čini se da svi još uvijek kalkulišu nadajući se da će konačno privoliti Putina na saradnju i otvoriti put rješenju krize; svi sem onih koji su najdirektnije pogodjeni - Holandjana koji traže pravdu.

"Ovo više nije u vezi sa ekonomijomi trgovinom, riječ je sada o sigurnosti, geostrateškoj poziciji Evrope, riječ je o pravdi za skoro dvije stotine Holandjana koji su izgubili živote", rekao je ministar spoljnih poslova Holandije, Frans Timermans.

Visoka predstavnica Evropske unije, Ketrin Ešton je poručila - "Mora se sprovesti detaljna istraga, informacije dolaze iz različitih izvora i pozivamo Rusiju da učini svoj dio posla, a to je da osigura da separatisti saradjuju sa posmatračima i onima koji nastoje da istraže mjesto tragedije".

Tako su danas pozvali Moskvu još jednom da iskoristi uticaj na separatiste, omogući sprovodjenje nezavisne istrage o obaranju aviona, zaustavi snabdijevanje proruskih formacija teškim naoružanjem i povuče svoju vojsku sa granice.

"Rusija je narušila svako od obećanja koje je dala u proteklih nekoliko mjeseci. Ono što vidimo od juna je značajno povećanje isporuke teškog naoružanja, tenkova, projektila, raketa, boraca pro-ruskim separatistima na istoku Ukrajine. Obaranje malezijskog aviona je posljedica takve politike. Ono što mi moramo da učinimo je da sačuvamo jedinstvo Evrope i Zapada. Ako ostanemo zajedno, Amerkanci i Evropljani i Evropljani medjusobno, tada možemo da se nosimo sa situacijom. Ako budemo podijeljeni i slabi, biće još opasnije", istakao je ministar spoljnih poslova Švedske, Karl Bilt.

Evropska komisija je danas dobila nalog da napravi nacrt novih sankcija, koje bi sada pogodile područje odbrane i energije. Posao bi mogao biti okončan već do kraja opve sedmice, a nezvanično se najavljuje i novi susret na vrhu u Briselu koji bi dao zeleno svjetlo za novi, konačni krug sankcija Moskvi te time odredio sudbinu svih vojnih projekata kakve Evropljani trenutno rade za Ruse, uključujući i milionski vrijednu izgradnju dva mistral nosača helikoptera, koja se dovršava u francuskim lukama.

Kada je riječ o situaciji u Gazi, apeluje se na obje strane da prekinu sa sukobima, a od Hamasa se posebno traži da prestane sa raketnim napadima na Izrael. Izraeskoj strani se priznaje pravo na odbranu ali u okvirimma humanitarnog prava. Mirovni pregovori moraju imati šansu te s tim u vezi evropski ministri odaju priznaje naporima Kaira na tom polju.

XS
SM
MD
LG