Linkovi

Mogerini: Bez evropske vojske, saradnja sa NATO uspešna


Visoka predstavnica EU Federika Mogerini
Visoka predstavnica EU Federika Mogerini

NATO će produžiti misiju podrške EU na zaustavljanju ilegalnih prelazaka Egejskim morem izmedju Turske i Grčke, te pridružiti se sličnoj evropskoj misiji na srednjem Mediteranu, saopšteno je danas nakon drugog, završnog dana sastanka ministara odbrane NATO u Briselu. Generalni sekretar NATO-a saradnju sa EU ocjenjuje boljom nego ikada, dok Evropljani sa svoje strane, tvrde da nisu, niti će biti konkurencija Alijansi i da nikada nisu imali plan da store " evropsku armiju".

Saradnja NATO i EU donosi rezultate, uvjeren je generalni sekretar Saveza Jens Stoltenberg, a konkretan primjer za to je misija na Egejskom moru čiji rezultat je drastičan pad ilegalnih prelazaka iz Turske u Grčku.

"Zbog toga smo prošle noći donijeli odluku da produžimo našu misiju u Egejskom moru. Ali situacija na Mediteranu ostaje ekstremno ozbiljna. Nastavlja se krijumčarenje ljudima i tragične pogibije.Zato je NATO odlučio da nova operacija Alijanse" Čuvar mora" pomogne već postojeću evropsku operaciju Sofija. U toku naredne dvije sedmice NATO brodovi i avioni će biti na prostoru srednjeg Mediterana, spremni da pomognu Evropljanima u kontroli područja i logističkoj podršci".

Kada je riječ o ostalim aspektima saradnje dvije strane, oni će, u skladu sa ranijim dogovorom lidera dvije organizaije, biti detaljno dogovoreni u decembru. Kada je riječ o opasnosti od dupliranja misija i vojnih snaga, na šta mnogi ukazuju od kako u Uniji najavljuju jačanje odbrambenih kapaciteta, šefica Evropske diplomatije Federika Mogerini jasno poručuje: neće biti evropske vojske:

"Prije svega, ne planiramo nikakvu evropsku armiju, niti bilo kakav vojni štab. Ali i pored toga EU već vodi misije i operacije, civilne i vojne, već imamo našu strukturu planiranja i komandovanja. Sada radimo na njihovom jačanju i to može da bude učinjeno bez ikakvog preklapanja sa NATO-om naprotiv, poboljšanje efikasnosti naših struktura može samo da pomogne našim misijama i uspješnoj saradnji sa NATO-om. Mislim tu na Balkan gdje smo uvijek dobro zajedno radili, Avganistan...Sigurna sam da će se saradnja pojačati, dobiti na praktičnosti, i biće to u korist naših gradjana i naše bezbjednosti. Konačno, ovo je prilika da gradjani i lideri shvate da nam je bezbjednost prioritet i da na tome ozbiljno radimo".

Kada je već o bezbjednosti riječ, onoj uz granice Alijanse sa Rusijom, NATO je donio odluku da četiri medjunarodna bataljona uputi na to područje a bezbjednost na jugu, tačnije borbu medjunarodne koalicije protiv Islamske države od prošle sedmice podržavaju i osmatrački avioni Avaks vojnog saveza.

XS
SM
MD
LG