Linkovi

Mogerini: Bez evropske vojske, saradnja sa NATO uspešna


Visoka predstavnica EU Federika Mogerini

NATO će produžiti misiju podrške EU na zaustavljanju ilegalnih prelazaka Egejskim morem izmedju Turske i Grčke, te pridružiti se sličnoj evropskoj misiji na srednjem Mediteranu, saopšteno je danas nakon drugog, završnog dana sastanka ministara odbrane NATO u Briselu. Generalni sekretar NATO-a saradnju sa EU ocjenjuje boljom nego ikada, dok Evropljani sa svoje strane, tvrde da nisu, niti će biti konkurencija Alijansi i da nikada nisu imali plan da store " evropsku armiju".

Saradnja NATO i EU donosi rezultate, uvjeren je generalni sekretar Saveza Jens Stoltenberg, a konkretan primjer za to je misija na Egejskom moru čiji rezultat je drastičan pad ilegalnih prelazaka iz Turske u Grčku.

"Zbog toga smo prošle noći donijeli odluku da produžimo našu misiju u Egejskom moru. Ali situacija na Mediteranu ostaje ekstremno ozbiljna. Nastavlja se krijumčarenje ljudima i tragične pogibije.Zato je NATO odlučio da nova operacija Alijanse" Čuvar mora" pomogne već postojeću evropsku operaciju Sofija. U toku naredne dvije sedmice NATO brodovi i avioni će biti na prostoru srednjeg Mediterana, spremni da pomognu Evropljanima u kontroli područja i logističkoj podršci".

Kada je riječ o ostalim aspektima saradnje dvije strane, oni će, u skladu sa ranijim dogovorom lidera dvije organizaije, biti detaljno dogovoreni u decembru. Kada je riječ o opasnosti od dupliranja misija i vojnih snaga, na šta mnogi ukazuju od kako u Uniji najavljuju jačanje odbrambenih kapaciteta, šefica Evropske diplomatije Federika Mogerini jasno poručuje: neće biti evropske vojske:

"Prije svega, ne planiramo nikakvu evropsku armiju, niti bilo kakav vojni štab. Ali i pored toga EU već vodi misije i operacije, civilne i vojne, već imamo našu strukturu planiranja i komandovanja. Sada radimo na njihovom jačanju i to može da bude učinjeno bez ikakvog preklapanja sa NATO-om naprotiv, poboljšanje efikasnosti naših struktura može samo da pomogne našim misijama i uspješnoj saradnji sa NATO-om. Mislim tu na Balkan gdje smo uvijek dobro zajedno radili, Avganistan...Sigurna sam da će se saradnja pojačati, dobiti na praktičnosti, i biće to u korist naših gradjana i naše bezbjednosti. Konačno, ovo je prilika da gradjani i lideri shvate da nam je bezbjednost prioritet i da na tome ozbiljno radimo".

Kada je već o bezbjednosti riječ, onoj uz granice Alijanse sa Rusijom, NATO je donio odluku da četiri medjunarodna bataljona uputi na to područje a bezbjednost na jugu, tačnije borbu medjunarodne koalicije protiv Islamske države od prošle sedmice podržavaju i osmatrački avioni Avaks vojnog saveza.

XS
SM
MD
LG