Linkovi

EU i protesti u Egiptu i Tunisu


Državna sekretarka govori na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu
Državna sekretarka govori na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu

Da li su EU i ostatak svijeta naučili nešto od lekcije sa sjevera Afirke ? Da li je pokret za promjene na egipatskim ulicama razlog za evropsku brigu ili podršku, ostaće otvorena pitanja kao i ono da li bi Evropljani slično, deklarativno snažno, a praktično nejako reagirali i u sličnom slučaju koji bi došao sa nekog drugog kraja evropskog susjedstva? Šta god da su planirali organizatori visokog EU-američkog skupa o sigurnosti proteklog vikenda u Minhenu, morali su temu prilagoditi ovim pitanjima; pitanjima na koja se odgovor još uvijek traži.

Izgleda da je svijetu lakše i jednostavnije reagovati kada se pojavi žarište očite krize, kada prilike naglo postaju neprilike i potrebna je hitna intervencija hardvera kakvim raspolaže razvijeni dio svijeta. Medjutim, šta činiti kada se, kao u Tunisu, a potom i u Egiptu na noge dignu stanovnici tražeći demokratiju, pravo na više života a manje korupcije vječno vladajućeg režima?

Odgovor na to, svi su se složili, nisu bili zaključci nedavnog vanrednog skupa evropskih šefova država ili vlada, koji su potvrdili pravo naroda da traži demokratiju, ali nisu ni osporili pravo Mubarakovog režima da ostane tu gdje jeste-na narodu i vladi je da provedu demokratske promjene, a mi ćemo ih u tome podržati, neobavezujuća je poruka kakva je sa tog skupa upućena ne samo Egiptu, već i svima koji žele više demokratije i sanjaju o tome da ih , demokratskim principima vodjena EU, u tome podrži.

Nešto konkretniji je bio razgovor na tu temu vodjen dan iza u Minhenu, a u kojem su, pored ostalih, učestovali predsjednik Evropskog vijeća i američka državna sekretarka.

"U Tunisu i u Kairu nismo bili svjedoci ekstremizma, niti sukoba civilizacija, već epizode vječne borbe za pravdu i slobodu. Politički sistem koji ne dozvoljava mirne promjene, ostaje slab u svome osnovu-mislim da ta činjenica koju smo shvatili zaslužuje više pažnje u našoj vanjskoj politici, u našim očekivanijima i, dame i gospodo, ne samo na Bliskom Istoku”, kazao je predsjednik Evropskog savjeta, Herman Van Rompuj.

Ako se ove riječi prvog čovjeka Evropskog vijeća ne shvataju kao kritika slabim i neobavezujućim porukama kakve su Evropljani sa svoga vrha uputili egipatskom režimu, stav njihovih prekomorskih partnera je zasigurno kritika dijela evropskih zaključaka koji obećavaju da će, sem što pošalju humanitarnu pomoć i parlamentrane misije na kritična područja, pomoći u pripremi novih izbora. Medjutim, rad na demokratizaciji društva nije samo kupovina glasačkih kutija.

Sami izbori nisu dovoljni. Oni nisu dovoljni ni da osiguraju održive promjene. Pored toga, moramo zajedno raditi na podršci dobroj upravi, vladavini zakona, nezavisnosti sudstva, transparentnosti i slobodi štampe. Snažnim političkim partijama, zaštiti prava manjina i na još dosta polja, jer riječ je o stvarnim temeljima za gradnju demokratije”, istakla je američka državna sekretarka, Hilari Klinton.

Nije teško povući paralelu sa Evropi bližim susjedstvom koje takodje, bar u svome dijelu, pokazuje znakove budjenja. Na žalost, još je lakše predvidjeti reakciju evropske demokratske matice.

XS
SM
MD
LG