Linkovi

Crna Gora zatvorila prvo poglavlje


U Briselu se međutim ocenjuje da pravi izazovi tek predstoje - poglavlja koja se bave vladavinom prava i borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije

Danas je Crna Gora, započinjući završne pregovore sa EU ovoga ljeta, uspjela da zatvori prvo od poglavlja pregovora, ono koje se odnosi na nauku i istraživanje.

Proces pregovora Podgorice sa Briselom se pomjera. Poglavlje 25, o nauci i istraživanju je danas zatvoreno, što je simboličan znak da se Crna Gora počela uspješno kretati završnicom puta koji vodi do evropskog članstva.

"Današnji dogadjaj predstavlja značajan prvi korak u pregovorima sa Crnom Gorom i može biti snažan podsticaj na njenom putu prema EU. Proširenje je bilo jedan od navažnijih prioriteta kiparskog predsjedništva i od samog početka smo naglašavali volju da uložimo sve napore kako bi ubrzali pregovore sa Crnom Gorom. Danas vidimo rezultate zajedničkih napora", kazala je kiparska ministarka inostranih poslova Erato Kozaku-Markulis.

"Mislim da iza sebe imamo veoma uspješnu godinu kada je riječ o progresu Crne Gore prema evropskim integracijama. Sredinom godine smo otvorili pregovore a danas već zatvaramo poglavlje o nauci i istraživanju, što je veoma važno za Crnu Goru i proces njenog pristupanja . Važno je jer vjerujem da tako agenda proširenja stoji kao visok prioritet EU i zahvalan sam zbog toga jer u teško vrijeme ekonomske krize je veoma važno da se nastavi sa slanjem signala ohrabrenja državama Zapadnog Balkana koje namjeravaju refrmama da zasluže evropsko članstvo. Uvjeravam vas da Crna Gora nastavlja tim putem i čak tokom parlamentarnih izbora nismo stali u stvaranju strukture, neophodne za tok pregovora", poručio je ministar spoljnih poslova Crne Gore, Igor Lukšić.

Kada je riječ o vladavini prava, a u njoj borbi protiv oprganizopvanoig kriminala i korupcije, Evropska komisija od Crne Gore sada očekuje jasan Akcioni plan, koji se neće baviti samo željama, već i konkretnim koracima , vremenskim rokovima i zaduženjima svih raspoloživih struktura kako bi država tokom pregovaranja pokazala da ozbiljno misli kada obećava da će tu balkansku boljku uspješno staviti pod kontrolu. Konačno, Komisija je voljna, imajući na umu dobrosusjedske odnose kakve uspješno gradi Podgorica, da iskorristi njeno iskustvo u rješavanju tog zamršenog čvora koji u cijelom regionu čeka da bude odriješen.

"Mi iz Evropske komisije smo podsjetili na pitanje otvorenih bilateralnih pitanja u regionu. Željeli bi smo o tome da čujemo komentare i sugestije crnogorske strane kako da se bavimo tim pitanjima od kojih mnoga stoje i nisu riješena na način da se nadje rješenje za njih i ranije sam najavio da će naredna godina biti vrijeme kada ćemo tom pitanju posvetiti posebnu pažnju. Želimo da vidimo sa našim partnerima u regionu, jer želim da taj proces bude njihov, a ne briselski, da to bude proces koji je paralelan procesu stabilizacije i pridruživanja, koristeći povoljan trenutak stvoren procesom prodruživanja", naglasio je evropski komesar za proširenje Štefan File.

Tumači se ovo, prvenstveno, kao pojačan angažman komisije na rješavanju odnosa Beograda i Prištine, ali i ostalih, još uvijek neriješenih bilateralnih pitanja zapadnobalkanskog regiona, koja bi u odredjenom trenutku, mogla dovesti u pitanje interacijski proces onih koji su rješavanje tih pitanja odlučili da odlože za neko drugo vrijeme.
XS
SM
MD
LG