Linkovi

Olakšanje u Briselu zbog hapšenja


Evropski komesar za proširenje Štefan File
Evropski komesar za proširenje Štefan File

Hapšenje Ratka Mladića je dobra vest za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i za pomirenje u regionu, prve su reakcije u Briselu

„Ogromno olakšanje. To je bio kao olovni teret na svakom čoveku, na svakoj duši. Međutim, moram da kažem da ja sada mislim na žrtve odnosno na njihove porodice. Nažalost, ovo hapšenje neće vratiti mrtve, ali biće neko olakšanje za porodice žrtava i to je u prvom planu sada. I takođe niko ne može da izbjegne pravdu”, saopštio je visoki specijalni predstavnik, Valentin Incko.

“Snažno pozdravljam vijest da je uhapšen Ratko Mladić. Igrao je ključnu ulogu u nekim od najmračnijih epizoda balkanske i evropske istorije. Njegovo hapšenje konačno daje šansu da pravda bude ispunjena. Hapšenje Mladića je veoma važan korak ka punoj integraciji cijelog regiona u euro-atlantsku zajednicu”, naglasio je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

"Prvo, pravda je ispunjena i uklonjena je velika prepreka sa puta Srbije prema Evropi. Drugo, razgovarao sam sa predsjednikom Tadićem i čestitao mu, jer riječ je o velikom danu za Srbiju, ali i za Zapadni Balkan i za sve Evropljane. Treće, Evropska komisija želi odati posebno priznanje predsjedniku Tadiću za njegovo liderstvo i ličnu ulogu, ne samo u privodjenju pravdi Mladića, već i za važnu ulogu u pomirenju i regionalnoj stabilnosti na Zapani Balkan. Četvrto, vodjstvo Srbije je uporno obećavalo da će Mladića privesti pravdi. To su i učinili i pokazali su kredibilitet Srbije. Konačno, Srbija je ispunila važnu medjunarodnu obavezu. Sutra , kada je stvorena nova šansa, mora intenzivirati napore na reformama koje su ključ za pozitivnu preporuku EK za kandidatski status. Ako je pitanje: da li je Srbija danas bliža Evropskoj uniji nego što je bila juče, odgovor je DA, apsolutno DA. Da li to znači da je uspjela da ukloni sa liste sve potrebne reforme kako bi Evropska komisija mogla da preporuči kandidatski status? Odgovor je NE- lista je kraća samo za jednu tačku”, naveo je evropski komesar za proširenje, Štefan File.

Hapšenje Ratka Mladića, optuženog za najteže zločine protiv čovječnosti, pozdravili su i sa svih ostalih evropskih adresa. Predsjednik Evropskog parlamenta, Jirži Buzek, smatra da je time otvoren put trajnom pomirenju, ali i podsjeća da na listi bjegunaca još stoji Goran Hadžić. Sve u svemu, cijeli zvanični Brisel je sa olakšanjem dočekao vijest iz Beograda, vjerujući da je hapšenjem Mladića okončan mračan period ne samo za Zapadni Balkan, već i cijelu Evropu.

XS
SM
MD
LG