Linkovi

EU: Dogovori sa Ankarom i dalje na snazi


Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU i zemalja kandidata na neformalnom sastanku u Bratislavi
Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU i zemalja kandidata na neformalnom sastanku u Bratislavi

U Bratislavi je danas okončan ministarski sastanak šefova diplomatije EU, gdje su teme bili aktuelni ozbiljni izazovi - od odnosa sa Turskom, ukrajinska kriza, do terorizma. Drugog, završnog dana skupa evropskim ministrima su se pridružili i ministri spoljnih poslova država kandidata.

Danas su se evropskim ministnrima spoljnih poslova EU, okupljenim na neformalnom sastanku u Bratislavi, pridružile i kolege iz kandidatskih zemalja. Razloge zajedničkom razgovoru nije teško naći - ključni problemi sa kojima se suočava kontinent su jednaki svima, uvjeren je šef slovačke diplomatije i predsjedavajući Savjeta ministara EU Miroslav Lajčak.

"Govorili smo o o prevenciji radikalizacije, ekstremizma i borbi protiv terorizma. To su pitanja na čijem rješavanju smo partneri sa državama kandidatima i prijetnje koje su pred svima nama i treba da se borimo protiv njih zajedno".

Ključna tema drugog dana ministarskog susreta je bila Turska - kako poboljšati odnose Unije sa tom zemljom i, umjesto oštrog zahladjenja imati konstruktivno partnerstvo. Zato visoka predstavnica EU Federika Mogerini, nakon sastanka ministara sa turskim kolegom podvlači važnost razgovora i njihovog skorog nastavka u Ankari.

"Iskoristićemo današnji sastanak kako bi smo pripremili politički dijalog visokog nivoa narednog petka u Ankari, koju ću posjetiti sajedno sa komesarom Hanom. Ključna poruka je da smo opredjeljeni za dijalog, da moramo govoriti manje jedni o drugima, a više jedni sa drugima, slušati jedni druge i razumjeti emocije koje ima turska ali i evropska javnost o onome što se dešavalo u posljednje vrijeme".

Evropljani sa skupa u Bratislavi poručuju da svi dogovori i procesi započeti sa Ankarom važe i napreduju i dalje, od sporazuma o rješavanju izbjegličke drame, do rada na bezviznom režimu za turske gradjane, gdje opet naglašavaju, jasno stoje poznati preduslovi pred turskom stranom koji se tiču ljudskih prava.

Utisak je da su dvodnevnim skupom u glavnom slovačkim gradu Evropljani konačno napravili konkretan korak ka smirivanju tenzija sa turskim partnerom ali i ocjena da je slovačko predsjedavanje, prvo za tu zemlju, predsjedavanje koje dolazi u vrijeme do sada nezabilježenih izazova, pokazalo da odlučnost za rješavanje problema nema nikakve veze sa veličinom zemlje koja trenutno predsjedava EU.

XS
SM
MD
LG