Linkovi

Migranstka kriza u fokusu EU


Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland prilikom susreta u Berlinu 24. avgusta 2015.
Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland prilikom susreta u Berlinu 24. avgusta 2015.

Izbeglička kriza se intenzivira širom Evrope. U jeku incidenata u više zemalja, kao i stradanja tokom opasnog prelaska Sredozemnog mora u nesigurnim brodovima, evropski zvaničnici ističu da “medjusobne optužbe” nisu konstruktivne i ne doprinosi rešenju krize.

Samo danas dvoje migranta se utopilo dok je petoro nestalo kada se mali brodić sa 15 migrnata prevrnuo nadomak grčkog ostrva Lezbos dok istovremeno stotine migranata nastoje da dodju do karata za feribot koji bi ih prevezao sa tog prenatrpanog ostrva do kopnenog dela Grčke. Grčka obalska straža je danas spasila osam osoba na severnoj obali Lezbosa.

Takodje danas, stotine pretežno afričkih migranata se sukobilo sa italijanskim specijalcima u Milanu pošto su na kratko blokirali jednu od glavnih ulica u gradu tokom protesta zbog loših životnih uslova u prihvatnim cetnrima. Migranti navode da je prihvatilište Crvenog krsta u kojem su smešteni prenatrpano i da su primorani da mesecima žive pod nehumanim uslovima dok čekaju privremena dokumetna koja bi im omogućila da pronadju posao.

U medjuvremenu, visoka predstavnica EU Federika Mogerini, danas je u Talinu, nakon razgovora sa estonskim premijerom Tavijem Roivasom, rekla da Evropa mora da saradjuje kako bi izašla na kraj sa “izazovom” migrantske krize koja potresa kontinent.

“Mislim da uz ovaj ogroman priliv migranata sa kojim smo suočeni i krizu svuda oko nas moramo da shvatimo da medjusobno okrivljavanje nikome ne donosi pozitivne rezultate. Treba da se koncentrišemo na to kako da se zajedno suočimo sa izazovom i zajedno rešimo ovo pitanje. Iz evropske perspektive tražimo od Turske da učini više. Turska je prihvatila milione izbeglica e trebalo bi da smo toga svesni jer pomažemo Ankari u tom nastojanju. Treba da saradjujemo i sa drugim zemljama ne samo u pomoći da budu domaćini tako velikom broju izbeglica, već i u suočavanju sa prilivom, kao i rešavanju korena ovog problema.”

Mogerini je takodje navela da EU blisko saradjuje sa zemljama zapadnog Balkana u rešavanju problema migranata.

U medjuvremenu i nemačka kancelarka Angela Merkel se osvrnula na negativan pristup u svetlu ozbiljnosti migrantske krize u Evropi:

“Postojeće agresivno, ksenofibično raspoloženje nije ni na koji način prihvatljivo. Odvratno je videti kako desničarski ekstremisti i neo–nacisti izražavaju mržnju. Ali je isto tako odvratno videti kako nemački gradjani, pa čak i porodice sa decom to podržavaju marširajući rame uz rame sa njima.”

Angela Merkel je ukazala da postoji zajednički zakon o azilantima u Evropi, ali da on trenutno nije implementiran, a odnosi se na minimaline standarde smeštaja i zdravstvene nege. Tim povodom francuski predsednik Oland je istakao:

“Trebalo bi ubrzati izgradnju prihvatnih centara u Italiji i Grčkoj. Neophodno je registovati ljude koji dolaze u Evropu i praviti razliku izmedju azilanata i migranta. Potom bi izbeglice trebalo ravnopravno razmestiti.”

Gotovo 50.000 migranta je stiglo u Grčku samo u julu, više nego cele prošle godine, navodi Evropska komisija. Italija i Madjarska su takodje zabeležile rekordan broj migranata i traže pomoć od drugih članica EU.

XS
SM
MD
LG