Linkovi

EU kaznila Majkrosoft


To je prvi put da regulatori Evropske unije kažnjavaju jednu kompaniju zbog toga što nije poštovala sporazum koji je postigla sa evropskim vlastima.

Američki softverski gigant "Majkrosoft" moraće da plati kaznu u iznosu od 731 miliona dolara Evropskoj uniji zbog kršenja sporazuma, prema kojem je svojim korisnicima trebalo da dozvoli da sami izaberu koji će internet pregledač da koriste, a ne da ih primorava da koriste Internet Explorer, koji se nalazi u sklopu njegovog operativnog sistema - Winodws.

To je prvi put da regulatori Evropske unije kažnjavaju jednu kompaniju zbog toga što nije poštovala sporazum koji je postigla sa evropskim vlastima. Najveći svetski proizvođač softvera postigao je dogovor sa Briselom još 2009, ali je u julu prošle godine priznao da nije uspeo da omogući izbor internet pregledača za 28 miliona korisnika širom Evrope.

Kompanija sa sedištem u Sijetlu navodi da se ne radi o namernom kršenju sporazuma već o grešci. Evropski regulatori monopola u poslednjih deset godina kaznili su "Majkrosoft" sa skoro tri milijarde dolara.
XS
SM
MD
LG