Linkovi

Rekordna nezaposlenost u evrozoni


Londonska berza
Londonska berza

Stopa nezaposlenosti u zemljama evrozone ponovo je oborila rekord, dostigavši 12,1 odsto u martu

Evropski zvaničnici su danas saopštili da je sada 19 miliona i 200 hiljada ljudi u evrozoni bez posla, a da su prošlog meseca otpuštene još 62 hiljade radnika.

Analitičari kažu da će najnoviji podaci verovatno povećati pritisak na Evropsku centralnu banku da na narednom sastanku ove nedelje smanji osnovnu kamatnu stopu. Ta stopa je već rekordno niska, 0,75 odsto, ali bi banka mogla da je snizi za još 0,25 odsto da bi podstakla ekonomiju.

Cene u maloprodaji su se prošle godine povećale za 1,2 odsto, što je najmanje u protekle tri godine i znatno ispod cilja Centralne banke da zadrži inflaciju na nivou ispod 2 odsto.

Brojni evropski lideri se zalažu za novu ekonomsku politiku koja bi ubrzala ekonomski rast i ublažila mere štednje usvojene da bi se smanjili državni troškovi i rešila trogodišnja dužnička kriza na kontinentu.

U Italiji, gde je stopa nezaposlenosti 11,5 odsto, novi premijer Enriko Leta kaže da mu je smanjenje nezaposlenosti na vrhu dnevnog reda. Stopa nezaposlenosti u eurozoni je u martu bila vrlo raznolika, s tim što se u Nemačkoj postojano drži na 5,4 odsto.

Istovremeno, više od četvrtine grčkih i španskih radnika je nezaposleno, dok se na Kipru nezaposlenost povećala na 14,2 odsto, otkako je zemlja bila bila primorana da pregovara o međunarodnoj pomoći.
XS
SM
MD
LG