Linkovi

Lunaček poziva na priznavanje Kosova


Izvestilac Evrospkog parlamenta za Kosovo, poslanica stranke Zelenih Austrije, Ulrike Lunaček.
Izvestilac Evrospkog parlamenta za Kosovo, poslanica stranke Zelenih Austrije, Ulrike Lunaček.

Posljednji skup spoljnopolitčkog komiteta Evropskog parlamenta je rezultirao i snažnim, ponovljenim pozivom evropskim članicama koje još uvijek nisu priznale kosovsku državu, da to što prije učine.

Razlog za ovaj zahtjev je praktične prirode - na taj način bi Kosovo ušlo i u evropske i u medjunarodne strukture i agencije koje se bave borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Neutralan status EU prema kosovskom pitanju, bez obzira što odslikava različite političke stavove unutar same Unije, odmaže samim Evropljanima, uvjerena je izvjestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo. Zato ona u izvještaju koji je usvojio spoljnopolitički komitet, naglašava da je takav odnos Brisela prema Prištini neodrživ:

"Evropska unija, njeni predstavnici i ambasadori evropskih država na terenu moraju da iskazuju neutralan stav. Upravo zato, u svome izvještaju po treći put ja ohrabrujem 5 evropskih članica da prepoznaju Kosovo i ja dajem konkretan primjer. Kosovo tako niti je član EUROPOL-a, niti Intrepola. U isto vrijeme, svi govore, posebno oni koji nisu priznali Kosovo, o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Dakle, pitanje je - kako to ostvariti ako kosovske vlasti, koje žele da se bore protiv ovih problema, nisu dio ovih organizacija?"

Za Lunačekovu nema dvojbe oko sudbine paralelnih institucija na sjeveru Kosova:

"Ono što treba da se desi je da se rasformiraju paralelne strukture policije i sudstva na sjeveru i to treba da preuzmu kosovske vlasti. Naravno, u tome treba da učestvuju kosovski Srbi. Oni jesu u odredjenom broju prisutni u kosovskoj policiji i to treba prossiriti."

Izvještaj o Kosovu sa ovim stavovima će, nakon podrške spoljnopolitičkog komiteta, biti na glasanju Evropskog parlamenta sredinom narednog mjeseca, kada bi, ukoliko dobije neophodnu parlamentarnu većinu, postao i zvanični stav ove evropske institucije.
XS
SM
MD
LG