Linkovi

Lunaček poziva na priznavanje Kosova


Izvestilac Evrospkog parlamenta za Kosovo, poslanica stranke Zelenih Austrije, Ulrike Lunaček.

Posljednji skup spoljnopolitčkog komiteta Evropskog parlamenta je rezultirao i snažnim, ponovljenim pozivom evropskim članicama koje još uvijek nisu priznale kosovsku državu, da to što prije učine.

Razlog za ovaj zahtjev je praktične prirode - na taj način bi Kosovo ušlo i u evropske i u medjunarodne strukture i agencije koje se bave borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Neutralan status EU prema kosovskom pitanju, bez obzira što odslikava različite političke stavove unutar same Unije, odmaže samim Evropljanima, uvjerena je izvjestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo. Zato ona u izvještaju koji je usvojio spoljnopolitički komitet, naglašava da je takav odnos Brisela prema Prištini neodrživ:

"Evropska unija, njeni predstavnici i ambasadori evropskih država na terenu moraju da iskazuju neutralan stav. Upravo zato, u svome izvještaju po treći put ja ohrabrujem 5 evropskih članica da prepoznaju Kosovo i ja dajem konkretan primjer. Kosovo tako niti je član EUROPOL-a, niti Intrepola. U isto vrijeme, svi govore, posebno oni koji nisu priznali Kosovo, o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Dakle, pitanje je - kako to ostvariti ako kosovske vlasti, koje žele da se bore protiv ovih problema, nisu dio ovih organizacija?"

Za Lunačekovu nema dvojbe oko sudbine paralelnih institucija na sjeveru Kosova:

"Ono što treba da se desi je da se rasformiraju paralelne strukture policije i sudstva na sjeveru i to treba da preuzmu kosovske vlasti. Naravno, u tome treba da učestvuju kosovski Srbi. Oni jesu u odredjenom broju prisutni u kosovskoj policiji i to treba prossiriti."

Izvještaj o Kosovu sa ovim stavovima će, nakon podrške spoljnopolitičkog komiteta, biti na glasanju Evropskog parlamenta sredinom narednog mjeseca, kada bi, ukoliko dobije neophodnu parlamentarnu većinu, postao i zvanični stav ove evropske institucije.
XS
SM
MD
LG