Linkovi

EK upozorila Poljsku zbog kršenja ljudskih prava


Prvi potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans obraća se medijima tokom pres konferencije u Briselu, 20. decembra 2017.
Prvi potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans obraća se medijima tokom pres konferencije u Briselu, 20. decembra 2017.

Evropska komisija je pokrenula proceduru nezapamćenu u svome postojanju prema Poljskoj. Pozvala se na član 7 Lisabonskog sporazuma, koji nikada do sada nije aktiviran, a koji predvidja disciplinske mjere poput ukidanja prava glasa članici koja krši ljudska prava svojih gradjana. Varšava ima tri mjeseca da se usaglasi sa evropskim preporukama.

Predugo traju razmirice izmedju Varšave i Brisela. Posljednje dvije godine Evropska komisije upozorava da konzervativna vlada u Poljskoj sistematski ukida nezavisnost sudstva, medija, dok iz Varšave odgovaraju da se EU politički miješa u poljsku nezavisnost. U sredu je konstatovano da su tamošnje vlasti usvojile čak 13 zakona koji su u diretnoj suprotnosti sa evropskim standardima nezavisnosti sudstva, čime je ugrožena vladavina prava u toj zemlji.

"Ovo činimo za Poljsku, za poljske gradjane. Istinski vjerujem da svaki Evropljanin ima pravo na nezavisno sudstvo. Vjerujem da je suština našeg evropskog funkcionisanja jednakost svih pred zakonom. Sudije moraju raditi nezavisno. Znam da neki misle kako je ovo politička odluka, ali EK, kao zaštitnik Lisabonskog sporazuma, je morala da djeluje", istakao je prvi potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans.

Na dosadašnja upozorenja i preporuke Brisela, poljske vlasti su ostale nijeme, ove godine čak nisu ni odgovorili na poziv za razgovor. Zato su predstavnici poljske vladajuće konzervativne stranke Prava i pravde bili glasni tokom brojnih rasprava EP o Poljskoj.

"Reći ću vam šta vas muči. Imate predrasude prema poljskoj vladi i ne možete da podnesete da ta vlada ima drugačije mišljenje i pravo da ga iznese. Različitost u EU je lažna. Po vama je svaka boja dobra sve dok je crna i svako mišljenje je dobrodošlo sve dok je u liniji sa vašim", kritikovao je član Evropskog parlamenta Rišard Legutko.

Član Evropskog parlamenta Robert Jaroslav Ivaškjevič takođe je negodovao.

"Nama u Poljskoj ne treba vaše mišljenje, ne trebaju nam savjeti, instrukcije, jer mi u Poljskoj znamo kako da brinemo o sebi. Vi ste ti koji treba da učite iz poljske istorije, kako se boriti za slobodu i solidarnost."

Naredni korak je tri mjeseca prostora Varšavi da izmjeni sporne zakone koji se tiču pravosudja. Ukoliko to ne uradi, isti član 7 predvidja i paragraf 2 koji, aktiviran, Poljskoj uskraćuje pravo glasa unutar evropskog odlučivanja.

Medjutim, već je iz Madjarske najavljeno da neće podržati takvu mjeru, vjerovatno zato, komentariše se u Briselu, što su u poljskom slučaju u dobroj mjeri prepoznali i svoj vlastiti.

XS
SM
MD
LG