Linkovi

EU očekuje priliv imigranata


Ministri unutrašnjih poslova EU na sastanku u Briselu
Ministri unutrašnjih poslova EU na sastanku u Briselu

Južne članice Evropske Unije danas u Briselu zahtijevaju snažniji angažman svih evropskih država na rješavanju vala imigranata sa sjevera Afrike. Italija upozorava da bi situacija u Libiji mogla do evropskih granica dovesti stotine hiljada imigranata, Nijemci poručuju da treba učiti na primjeru ratova na Balkanu ukazujući, kao i većina onih koji su do sada imali veliki priliv imigranata, da pet hiljada Tunižana na italijanskom ostrvu Lampeduza, ne bi trebali baciti Italiju na koljena. Uz ovo, razgovara se i o mehanizmu kontrole provodjenja bezviznog režima za zapadnobalkanske države, uz opšti stav da, barem kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, nema razloga za zabrinutost.

Šta činiti sa sve većim valom imigranata sa sjevera Afrike i kako se pripremiti na najgori libijski scenario, pitaju se danas evropski ministri unutrašnjih poslova, nakon što je u pogon osmatranja južnih evropskih granica stavljena i zajednička agencija Frontex i što, prema nekim procjenama, samo u Libiji na ilegalni put prema Evropi čeka gotovo million imigranata iz cijele Afrike.

Ministar unutrašnjih poslova Italije Roberto Maroni, koji je za iskrcavanje imigranata iz Tunisa na isturenom italijanskom ostrvu Lampeduzi prošle sedmice rekao da je “ biblijskih razmjera”, branio je danas stav, govoreći da najgore tek treba očekivati:

Tunis nije problem- problem je šta se dešava u Libiji. Mi, evropska agencija Frontex, procjenjuje ne jednu stotinu, već jedan million izbjeglica. Dimenzije ovog vanrednog stanja su takve da se ne mogu mjeriti sa bilo čim do sada."

Imigranti iz Tunisa na italijanskom ostrvu Lampeduza
Imigranti iz Tunisa na italijanskom ostrvu Lampeduza

U najblažem od loših scenarija, moglo bi se očekivati 300 hiljada imigranata na evropskim granicama, plaše se u Italiji gdje su, zajedno sa ostatakom južnih država Unije, Španijom, Grčkom, Kiprom i Maltom, predočili ostalim kolegama prijedlog reorganizacije evropskog sistema azila. To podrazumjeva dodatna ulaganja svih u Uniji, na šta su Švedjani posebno osjetljivi, tvrdeći da su oni, u tišini, podnijeli i podnose mnogo veći teret imigracije, kaže ministar unutrašnjih poslova Švedske, Tobias Bilstrom.

“Gospodin Maroni može tražiti stotinu miliona eura pomoći, ali sada je na svakoj od evropskih članica da učini svoj dio posla. Švedska je prošle godine primila 42 hiljade potražitelja azila, na oko 9 miliona stanovnika. Ako tako gledamo, 5 hiljada imigranata koji su stigli na italijansko ostrvo Lampeduzu na populaciju od oko 53 miliona stanovnika Italije. Treba to porediti sa našom situacijom- bilo bi to kao da je u Italiju stiglo gotovo 200 hiljada ljudi, tada bi smo mogli govoriti o biblijskim proporcijama.”

Enormna je razlika u broju imigranata koji su tokom zapadnobalkanskih ratova došli u Njemačku sa onima što su se iskrcali na Lampeduzi, navela je njemačkog ministra unutrašnjih poslova Tomaza de Maizer.

“Njemačka je primila 450 hiljada imigranata, Italija tek sedam hiljada imigranata. I ako smo nešto naučili iz prošlosti, to je da ljudima ne treba pomagati da izadju iz svoje zemlje, već da treba da tamo ostanu, nadju posao. To je lekcija kakvu smo naučili iz zbivanja na Balkanu.”

Ministri su danas, poput njihovih kolega iz domena vanjskih poslova, par dana ranije potvrdili kako je neophodno saradjivati na evropskom nivou i probleme oko pojačane imigracije zajednički rješavati. Evropska agencija za kontrolu granica, Frontex, je sačinila nekoliko mogućih scenarija akcije ali, kako je večeras saopšteno, još uvijek ne zvone zvona na uzbunu- pratiće se situacija u Libiji i ostatku regiona i na nju adekvatno reagovati.

Što se tiče zapadnobalkanskog regiona, potvrdjeno je kako je komesarka za unutrašnje poslove, Malmstrom, informisala ministre o toku bezviznog režima sa prostorom Zapadnog Balkana. U najkraćem, ocjene su pozitivne, uz nekoliko izuzetaka na koje će Komisija posebno obratiti pažnju. Niko nije pominjao pozive na uvodjenje mehanizma privremenog stavljanja van snage bezviznog režima, a detaljniji izvještaj o njegovom korištenju od strane stanovnika regiona je najavljen za jun ove godine.

XS
SM
MD
LG