Linkovi

Prioritet Grčke - Proširenje EU ka Zapadnom Balkanu


Kada je reč o proširenju, Grčka će nastaviti sa evropskim prioritetima, dajući poseban značaj ulasku zapadnog Balkana u evropsku porodicu i, konkretno, započinjući već 21. januara pregovore za Srbijom

Grčko predsjedavanje EU, sasvim sigurno, ne dolazi u najboljem trenutku po tu zemlju- pod pritiskom štednje i izlaska iz duboke ekonomske depresije. Atina skromno priprema šestomjesečno predsjedavanje Unijom- kako kažu, u tom su cilju zaposlili samo devet novih spoljnih eksperata, ali, sa druge strane, nemaju namjeru da popuste o nekim od strateških evropskih ciljeva- izlasku iz krize, zapošljavanju, posebno mladih, jačanju evropske ideje. Kada je riječ o proširenju, Grčka je snažan zagovornik ulaska država zb regiona u evropsko članstvo...

"Proširenje na zapadni Balkan jeste jedan od grčkih prioriteta. Podsjećam da je tokom jednog od prethodnih grćkih predsjedavanja 2003. u Solunu potvrjdena evropska perspektiva zapadnog Balkana. To je od strateške važnosti za EU, ali posebno za samu Grčku i mi nastavljamo sa našim naporima. To je veoma uspjessna politika: dokaz toga je priključenje Hrvatske, Crna Gora napreduje u pregovorima, sa Turskom se, nakon dugog vremena, otvaraju nova poglavlja, a posebno smo zadovoljni činjenicom da tokom našeg predsjedavanja započinju pregovori sa Srbijom. Mislim da će od toga imati koristi cijeli region i sve zemlje.", kaže grčki ministar za Evropu, Dimitris Kurkulas.

Da li će stav Grčke, koja nije priznala nezavisnost Kosova, imati uticaja na stav te zemlje kao predsjedavajuće EU?

"Mislim da je novi korak Srbije prema njenim evropskim perspektivama dobra vijest i za Kosovo. U cijeloj EU postoji političko opredjeljenje da se produbljuju odnosi Srbije sa Kosovom i ono što je trenutno slučaj, činjenica da neke od evropskih država nisu priznale deklaraciju o nezavisnosti Kosova nije zapreka progresu u našim odnosmima sa Kosovom, prema čemu Grčka ima pozitivan stav..."

Inače, više nego skromna posjećenost današnoj prezentaciji programa nove predsjedavajuće govori-od Grčke se u Briselu ne očekuju velika djela - tek da "drži vodu"- da nastavi sa ključnim tokovima i evropskom politikom i, nada se zapadnobalkansko društvo, u djelo sprovede opredjeljenje da regionu pomogne u približavanju evropkoj matici.
XS
SM
MD
LG