Linkovi

EU: Hitno rešenje za sukob u Gazi


Evropski ministri inostranih poslova se juče okupili u Briselu
Evropski ministri inostranih poslova se juče okupili u Briselu

Jučerašnjim okupljanjem evropskih ministara vanjskih poslova dominirala je situacija nakon obaranja malezijskog aviona iznad istočne Ukrajine, ali ipak, drama Gaze se nije mogla zaobićhi. Sukobi moraju prestati, poručili su ministri, ozbiljno zabrinuti zbog velikog broja civilnih žrtava, priznajući u isto vrijeme, Izraelu pravo da se brani.

Sem poziva na prestanak nasilja, ministri su rekli i to da Izrael ima pravo da se brani, doduše, imajući na umu humanu dimeziju akcije, ako takvo nešto postoji.

"Situacija u Izraelu i Gazi je veoma ozbiljna. Nema opravdanja za krvoproliće koje još više diže tenzije izmedju dva naroda koji bi trebali da žive jedni pored drugih. Francuska pozicija je da se odmah traži obustava vatre.", kaže francuski ministar spoljnih poslova," Loran Fabiis.

"Treba nam hitna obustava vatre, ali takodje i trajno rješenje koje će uključiti sve elemente koje smo dogovoarali tokom svih prethodnih sukoba. Kraj blokade, uspostava vlasti, sigurnost, sve to treba da se nadje u zajedno kako obustava vatre ne bi trajala samo opet do novog rata. Treba nam rješenje za tu tragediju Gaze, prestanak raketiranja i zaustavljanje bombardovanja. ", ukazuje švedski ministar spoljnih poslova, Karl Bilt.

"EU je vrlo jasna kada je riječ o humanitarnoj tragediji u Gazi- Izrael ima pravo da se brani, poštujući ljudska prava. Unija osudjuje raketiranje iz Gaze prema Izraelu, pozivamo na trenutnu obustavu vatre i zastupamo povratak pregovorima kako bi se našlo rješenje problema." , navodi španski ministar spoljnih poslova, Žosé Manuel Garsia.

A za pregovore ključ je Egipat čija riječ se koliko-toliko sluša na obje zaraćene strane.

Nadam se da ću biti u prilici da posjetim Egipat koji igra ključnu ulogu u regionu. Znam da je egipatski predsjednik zauzet tim pitanjem kako bi postigao primirje u Gazi. Izrael ima pravo da se brani, a ja sam zabrinuta šta se deševa sa civilima., ukazuje visoka predstavnica EU, Ketrin Ešton.

S tim u vezi i sa apelom na "proporcionalnu akciju" danas su novinari pitali da li je proporcionalna akcija do sada ubijene 160 djece i ukupno više od 600 palestinskih žrtava?

"Mislim da ste vidjeli sta su juče rekli ministri i šta je ušlo u zaključke sastanka. Jasna osuda gubitka stotina civilnih života, medju medju kojima i žena i djece i to je naša vrlo jasna pozicija. Uz to smo naglasili da civili moraju biti zaštićeni.", kaže portparolka Evropskog servisa za spoljne poslove, Maja Kocijančić:

Od onoga šta se o Gazi ovih dana govori u Briselu vrijedi istaći i stav Belgijanaca da Unija ne može problem riješiti samo pritiskom na zaustavljanje borbi. Rješenja neće biti, kažu oni, bez jasnog i snažnog političkog i ekonomskog plana u kojem EU mora učestvovati. Medjutim, na pitanje kada će se to dogoditi, niko ovdje nije znao odgovor.

XS
SM
MD
LG