Linkovi

Merkel se zalaže za "političku uniju"


Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da bi zemlje evrozone trebalo da formiraju fiskalnu, pa čak i političku uniju

Merkel je rekla da bi 17 zemalja evrozone trebalo postepeno da prenesu ovlašćenja u ruke "evropske kontrole", što je trenutno dosta sporan predlog u Evropi. Ona se založila za usvajanje zajedničke budžetske politike, fiskalne unije,
"a iznad svega političke unije".
.
"Uvek sam govorila da nam je potrebno više Evrope, a to će za posledicu imati dodeljivanje većeg broja nadležnosti Evropskoj komisiji", navela je Merkel.
"Iz tog razloga srdačno pozdravljam to što je Komisija iznela preporuke za brojne zemlje", dodala je ona.

Komisija je danas pozvala na jačanje zajedništva u evrozoni da bi se izbegla njena "dezintegracija", dan nakon što je apelovala na Francusku da poštuje pravila o obimu budžetskog deficita i ponudila Španiji više vremena za dovođenje javnih finansija u red.

Merkel je navela da je fiskalni pakt, inicijativa za pooštravanje budžetske discipline u Evropi, "prvi korak na putu integracije, iza koga treba da uslede naredni koraci".

"Takođe postoje koraci ka integraciji koji će zahtevati izmenu osnivačkih ugovora. Nismo još stigli dotle, ali to ne bi trebalo da bude 'tabu tema'", dodala je kancelarka.

Evropski lideri okupiće se u Briselu krajem juna da bi razgovarali o planovima za budućnost evrozone i EU, u svetlu dužničke krize koja je nekoliko članica Unije odvela u duboku recesiju.

Nemačka kancelarka je protekle nedelje bila pod pritiskom predsednika Baraka Obame, britanskog premijera Dejvida Kamerona i drugih da pomogne oporavak posustale evropske ekonomije.

U međuvremenu, španska vlada, koja je zatražila od evropskih suseda da obezbede finansijsku pomoć u vrednosti od 100 milijardi dolara za oporavak banaka u Španiji koje su opterećene toksičnim hipotekama, danas je prodala obveznice u iznosu od 2,6 milijardi dolara. Španija je inače zbog prezaduženosti primorana da plaća povećane kamate za podizanje novih zajmova.

Istovremeno, Grčka prolazi kroz petu godine recesije, dok je stopa nezaposlenosti u martu dostigla 22 odsto. Nezaposlednost među mladima dostigla je gotovo 53 odsto. *
XS
SM
MD
LG