Linkovi

EU: EULEX postupa po pravilima


Zvanični Brisel stao iza EULEX-a povodom optužbi da među tužiteljima evropske civilne misije na Kosovu vlada teška korupcija.

Odjeci afere medju tužiteljima evropske civilne misije na Kosovu, EULEX, gdje je zbog otkrivanja moguće teške korupcije na vrhu, suspendovana britanska članica tužiteljskog tima, danas su došli do Brisela. Zvanični stav Evropskog servisa za spoljne poslove baronese Ešton: sve optužbe uzimamo ozbiljno, ali u EULEX-u se postupa po pravilima službe.

Kako je bilo i za očekivati, zvanični Brisel je stao iza svoje civilne misije na Kosovu, i stajaće sve dok se, i ako se, ne pokažu istinitim navodi kosovskih novinara o ozbiljnoj korupciji u samom vrhu EULEX-a. Kako ovdje kažu, članovi nedavno reorganizovane misije godinama na Kosovu neumorno grade vladavinu zakona.

"Nikada ne komentarišemo dokumente koji su navodno procurili u javnost i u potpunosti saradjujemo sa cijelom misijom, a šef misije vodi tim profesionalaca koji ozbiljno rade u teškom okruženju. Kada je riječ o optužbama za nesavršeno djelovanje, postoje odgovarajuća pravila koja su poštovana. Ispravan način ulaganja optužbi je samo preko sudskog postupka. Ako bilo ko ima bilo kakve dokaze o nezakonitim radnjama, ovo je procedura koju treba slijediti", poručila je portparolka Evropskog servisa za vanjske poslove, Maja Kocijančić.

Nikakva crta nije predjena, tvrde u Briselu, podsjećajući da i novinari pri profesionalnom obavljanju svoga posla moraju da slijede neka pravila, bez preciziranja o kakvim se to pravilima radi sem potrebe da se objektivno i nepristrasno izvještava.

Ova će priča, čini se, tek dobiti svoj epilog, bilo na terenu na Kosovu ili ovdje u sjedištu evropskih institucija.

XS
SM
MD
LG