Linkovi

EP: Evropa mora ostati otvorena


Italijanski premijer Mateo Renci i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc

Zaustavljanje proširenja Evropske unije, zbog aktuelnih teškoća, bila bi teška greška, poručeno u Evropskom parlamentu povodom početka italijanskog predsedavanja EU

U svakom slucaju, Evropu u narednih šest mjeseci ne očekuju nove članice, već pokušaj da se sem štednje, pažnja posveti i razvoju otvaranju novih radnih mjesta i traženju stvarnih razloga zašto zajedno.

Iako su mnogi sa skepsom gledali na početak grčkog predsjedavanja Unijom, Atina je uspješno oknočala posao. Brojni zakoni su usvojeni, pokrenuta je inicijativa za usvajanje nekih drugih i to sve za, praktično, četiri mjesec rada jer je predsjedavanje bilo otežano evropskim izborima.

Uz to, za vrijeme grčkog predsjedavanja Srbija je dobila pregovarački status, a Albanija kandidatski, tokom posljednjeg evropskog susreta na vrhu. A kada je riječ o Turskoj i njenom napredovanju prema Uniji, Grci su tu izričiti:

"Kada je riječ o Turskoj, naglašeno je da put Turske prema EU zavisi od njenog ispunjavanja obaveza po pitanju Kipra", rekao je grčki premijer Antonis Samaras.

U svakom slučaju, danas se nije mogla izbjeći simbolika da Evropa iz ruku Atine prelazi u ruke Rima, dva ključna temelja evropske civilzacije. Medjutim, kako je rekao italijanski premjer, nema, na žalost, prostora da se dva predsjedništva bave Aristotelom i Dante Aligerijem, ili Arhimedom i Leonardom da Vinčijem. Stvarni život nameće svoje prioritete.

"Stvarni, veliki izazov čaka naš kontinent da ponovo nadje dušu Evrope, da ponovo otkrije stvarno značenje zajedničkog života. Jer, ako je Evropa samo birokratska unifikacija, mogu vas uvjeriti da Italijani imaju toga dovoljno kod kuće", naveo je italijanski premijer Mateo Renci.

A šta je sa budućnošću proširenja i otvorenih evropskih granica?

"Ja zaista vjerujem da Evropa mora ostati otvorena, posebno prema Zapadnom Balkanu. Bila bi potpuna greška da pod sadašnjim taškoćama zatvorimo granice. Treba da se nosimo sa izazovima, to je tačno ,ali sloboda kretanja je sveti princip i treba da se borimo protiv svake vrste njene zloupotrebe", naveo je predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

U svakom slučaju, u narednih šest mjeseci se ne očekuju dramatična zbivanja na polju proširenja. Crna Gora će nastaviti sa pregovorima, Srbija bi do kraja godine mogla otvoriti prva poglavlja vlastitih pregovora, dok se od Bosne i Hercegovine zbog skorih izbora ali i političke situacije, ne očekuje da će se u dogledno vrijeme približiti trenutku za podnošenje kredibilne aplikacije za evropsko članstvo.

XS
SM
MD
LG