Linkovi

Rekordna nezaposlenost u EU


Protesti u Francuskoj
Protesti u Francuskoj

U Evropskoj komisiji upozoravaju da se nezaposlenost i socijalna situacija u državama članicama Unije i dalje pogoršavaju

Umjesto da se gasi, kriza u EU pokazuje znakove trajnog prisustva. Štrajkovi u sve većem broju evopskih država, dok je broj nezaposlenih poražavajući. Preko 25 miliona radno sposobnih Evropljana je trenutno bez posla, na šta u Evropskoj komisiji nemoćno apeluju na članice- ulažite više u razvoj.

Slušajući zvanična saopštenja evropskog vrha, stiče se utisak da je EU na putu izlaska iz krize. Medjutim, prizori masovnih demonstracija u Grčkoj, Španiji i Francuskoj, ostavljaju drugačiji utisak, tako da neuvjerljivo zvuče izjave poput poslednje prvog čovjeka Evropskog savjeta Hermana van Rompuja.

"Mi sada pokazujemo prve rezultate našeg zajednčkog napora u posljednje dvije i po godine na globalnom nivou i to je doprinos svjetskoj sigurnosti".

Ni posljednje istraživanje evropske agencije za statistiku, Eurostata, ne ide na ruku izjavama zvaničnika. U avgustu ove godine je na prostoru država eurozone zabilježena nezaposlenost od 11, 4 posto, što znači da je više od 18 miliona radno sposobnih u tim državama bez posla. U poredjenju sa avgustom prošle godine, to je povećanje od više od dva miliona nezaposlenih, a računa se da je trenutno više od 25 miliona nezaposlenih na području svih 25 država Unije. U komentaru na ove poražavajuće podatke iz Evropske komisije kažu:

"Nezaposlenost i socijalna situacija u državama članicama Unije se i dalje pogoršavaju. Zbog toga članice trebaju da pokrenu mjere koje proizilaze iz evropskih peporuka da se stvori dinamičnije tržište rada i podrži stvaranje boljih i stabilnijih poslova. Potpuno je neprihvatljivo da je sada 25 miliona Evropljana bez posla. Trebaju nam mjere da zaustavimo sadašnju krizu i sgavramo nova radna mjesta", kazao je portparol Džonatan Tod.

Ipak, kako vrijeme prolazi, čini se sve više da su u pravu kritičari mjera kakve je Brisel do sada preduzeo na zaustavljanju krize. Sve dok se mjere svode na još drastičnije mjere štednje, umjesto izlaska iz krize, kažu oni, bićemo svjedoci izlaska na ulice sve veće mase nezadovoljnih Evropljana, medju kojima se svakodnavno povećava broj onih koji, jednostavno, više nemaju od čega da štede.
XS
SM
MD
LG