Linkovi

EU Rusiji: Ne napadajte ako nisu teroristi


Snimak preuzet sa vebsajta ruskog Ministarstva odbrane na kojem se, kako navode, vidi da je pogođen kamp za obuku ID-e u Idlibu, 12. oktobar 2015.
Snimak preuzet sa vebsajta ruskog Ministarstva odbrane na kojem se, kako navode, vidi da je pogođen kamp za obuku ID-e u Idlibu, 12. oktobar 2015.

EU ministri uputili poziv Rusiji da prestane sa napadima na ciljeve u Siriji koji nisu baze terorista Islamske države ili drugih terorističkih organizacija sa liste UN-a.

Ministri spoljnih poslova EU okupili su se u Luksemburgu i u isto vreme pozdravili naznake koordinacije vojnih akcija Rusije i Amerike, dok nema jasne ideje šta raditi sa sadašnjim režimom u Damasku.

Sirija i rusko vojno angažovanje u toj zemlji je dominiralo današnjim skupom ministara.

"To svakako mijenja pravila igre. Postoje neki veoma zabrinjavajući elementi, posebno kada je riječ o upadima u turski vazdušni prostor. Akcije protiv Islamske države moraju biti tačno to, teroristi su definisani od strane UN-a i to se mora koordinirati. U suprotnom, situacija bi mogla da bude veoma opasna sa političkog i sa vojnog stanovišta", poručila je visoka predstavnica EU, Federika Mogerini.

Njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer smatra da će se razgovor na vojnom nivou izmedju Rusije i Amerike nastaviti te da dugo odlagani demokratski proces može da počne.

A britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond poručuje.

"Bili smo veoma jasni da ne možemo da radimo sa Asadom na dugoročnom rješenju za Siriju. Možemo da budemo fleksibilni oko načina njegovog odlaska, možemo da budemo fleksibilni oko vremena njegovog odlaska, ali ako pokušamo da radimo sa njim to će nas odvesti suprotno cilju koji želimo da postignemo. Neophodno je, takodje, da budemo ujedinjeni oko osude ruskih napada u Siriji."

"Nećemo prihvatiti narušavanje vazdušnog prostora Turske, to je NATO članica. Sa druge strane, moramo reći Rusiji da ona treba da bude dio rješenja u Siriji", poručio je ministar spoljnih poslova Danske, Kristijan Jensen.

Za visoku predstavnicu Mogerini je posebno važno da se rusko prisustvo u Siriji iskoristi kao potencijal koji bi se pretvorio u punu saradnju na rješavanju sirijskog problema.

Upitana za stav oko turskog prijedloga stvaranja "sigurne zone " na sjeveru Sirije gdje bi sklonište od rata i progona našli izbjegli, Mogerini kaže da to ne smatra najboljom solucijom. U tom dijelu se u posljednje vrijeme vode žestoke borbe, ukazuje ona, a i iskustvo sa sigurnim zonama na Balkanu govori da to nikako nije rješenje.

Kada je o pitanju izbjeglica riječ, ministri su pozdravili povećanje sredstava Evropskog regionalnog fonda, uspostavljenog za pomoć sirijskim izbjeglicama. EU je sredstva fonda povećala za preko 500 miliona evra, što bi, prema prijedlogu evropskih ministara, moglo biti prošireno i na potrebe Zapadnog Balkana.

Ovim temama baviće se i evropski lideri kada se krajem sedmice okupe u Briselu.

XS
SM
MD
LG