Linkovi

EU: Kipar u redu za pomoć


Svota koju Nikozija traži je reletivno mala, 17 milijardi eura, ali u srazmjerama države i deficita, bez nje bi Kipar mogao doći u situaciju sličnu grčkoj.

Kako se već neko vrijeme očekivalo Kipar, doskorašnji predsjedavajući EU, stao je u red za evropsku i pomoć Medjunarodnog monetarnog fonda. Medjutim, otežavajuću okolnost u kiparskom slučaju predstavlja pranje novca za koje se, vjeruje se, koriste brojne kiprske banke a to je i razlog zašto večeras ministri finansija eurozone nisu donijeli odluku o finansijskoj pomoći.

Dakle, Kipar se konačno izjasnio da će bez finansijske injekcije deficit doseći neizdržive dubine. Svota koju Nikozija traži je reletivno mala, 17 milijardi eura, ali u srazmjerama države i deficita, bez nje bi Kipar mogao doći u situaciju sličnu grčkoj. Samo, uz neprijatnu kiparsku specifičnost: tamošnje banke su, vjeruju mnogi, mjesto gdje se pere sumnjivi novac.

"Današnja diskusija se fokusirala na zabrinutost oko pranja novca. MMF trenutno radi na izvještaju o tome. U dogovoru sa tamošnjim finansijskim institucijama, dogovorili smo i istragu nezavisne privatne kuće i sporazum o tome bi trebao biti sačinjen još ove sedmice", kazao je predsjedavajući euro-grupe, Jeroen Diselblom.

Ipak, vjeruje se da je ovo za Brisel jedinstvena prilika da koristeći činjenicu da Kipar traži finansijsku injekciju, očisti stanje u ovoj zemlji u kojoj je bankarstvo, pa i ono sivo, do danas spatrano biznisom broj jedan.
XS
SM
MD
LG