Linkovi

EU: Odlazak Britanije loša vest za sve


Naredne sedmice, 23, juna, Britanci odlučuju o tome hoće li ostati ili napustiti EU. Odlazak Velike Britanije niko u Briselu ne smatra dobrom viješću ali, ukoliko se to desi, upozorava se, pored neminovne krize, Britanci ne mogu računati da će članstvo zamijeniti povoljnim trgovinskim i ekonomskom ugovorima sa Unijom, čemu se nadaju zagovornici odlaska. Sama EU će tada morati da ponovo razmotri unutrašnje odnose i zajedničke ciljeve.

Sa neizvjesnošću se u Briselu očekuje skori britanski referendum o budućnosti članstva u EU. Odlazak u svakom slučaju, znači lošu vijest za sve uvjereni su prvi ljudi evropskih institucija, među kojima i predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

"Evropska unija će poštovati odluku britanskog naroda. Ako većina bude glasala da ode, to će se i desiti. To će zauvijek promijeniti Evropu. A promjena će biti na gore. Ako Britanci odluče da ostanu, novi, izmijenjeni sporazum sa Velikom Britanijom će stupiti na snagu".

Ovog proljeća su Britanci isposlovali sporazum sa ostatkom Unije da, ukoliko ostanu, dobiju nove , posebne pogodnosti, koje bi trebale za umire zabrinute sa druge strane Kanala...

"Ljudima je rečeno da ako kažu NE, tada će dobiti bolji sporazum sa Briselom. Treba jasno da im kažemo: sporazum koji smo predložili je jedini i u slučaju odlaska neće biti naknadnih pregovora", poručio je šef grupe narodnjaka Evropskog parlamenta, Manfred Veber.

"Ja podržavam kampanju za ostanaku EU. Moji razlozi su jednostavni- britanska ekonomija, iako se oporavlja, još uvijek je krhka i ja je ne bih dovodio u opasnost isključivanjem sa zajedničkog, evropskog tržišta. Takodje vjerujem da će moji sugradjani i zemlja biti bezbjedniji ako nastavimo saradnju sa našim evropskim partnerima", navela je članica Evropskog parlamenta, evropski konzervativci, Ešli Foks.

"Da li je bezbjedno unutar Unije, ciji šef policije kaže da je izmedju 3 i 5 hiljada terorista došlo na naš kontinent zajedno sa migrantima, ili je bezbjednije da preuzmemo nazad kontrolu naših granica i naše demokratije? Nakon dužeg razmišljanja, ja sam odlučio da podržim odlazak", naglasio je član Evropskog parlamenta iz Velike Britanije, Partija nezavisnosti, Najdžel Faradž.:

A juče je, učestvujući na Ekonomskom forumu u Petrogradu, prvi čovjek Evropske komisije Žan Klod Junker na neki način odgovorio zagovornicima britanskog odlaska.

"Mislim da bi najbolji savjet našim britanskim prijateljima bio da to ne učine. Jer ako Britanija napusti EU, to će otvoriti period ključne neizvjesnosti, i u Britaniji i u Evropi i na globalnom planu. To trenba izbjeći, imamo dovoljno kriza da bi smo otvarali još jednu. Ne mislim da će Unija nestati u tom slučaju jer će se nastaviti proces bliske saradnje unutar EU, barem na polju ekonomske i finansijske Unije. Ali treba da izvučemo lekciju iz toga - taj euro-skepticizam nije samo britanski. Posljednih dekada smo pravili krupne greške jer smo dali utisak da je za svaki problem država članica odgovorna EU".

Ukoliko Britanci odluče da ipak napuste Uniju, uvjeren je šef EK, države članice će morati da ponovo sjednu za sto i dogovore šta je to zajednički plan Unije, kako bi se izbjeglo da preambiciozni planovi ponovo podijele njene članice. U svakom ,slučaju, za Brisel bi odlazak Britanaca značio novo preispitivanje karaktera i budućnosti evropskog projekta.

XS
SM
MD
LG