Linkovi

Junker upozorava Britance


Junker: Britanski politicari i glasači treba da znaju da neće biti nikakvih novih pregovora.
Junker: Britanski politicari i glasači treba da znaju da neće biti nikakvih novih pregovora.

Pred sutrašnji referendum kojim će Britanci odlučiti hoce ili ostati u EU ili izaći iz nje, predjsednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker je jasno poručio glasačima ali i britanskim političarima - u slučaju izlaska neće biti nikakvih novih pregovora s Velikom Britanijom.

Iako nije bila na današnjoj zvaničnoj agendi evropskih institucija, sutrašnja odluka Britanaca o budućnosti svoje zemlje jeste dala ton Briselu, kao što je to već neko vrijeme slučaj sa svim susretima evropskih zvaničnika. Svi očekuju rezultat sutrašnjeg referenduma, a vjerovatno posljednja poruka Britancima iz Brisela pred sutrašnje glasanje dolazi od predsjednika Evropske komisije. On razbija iluzije zagovornika odlaska da je "izvana" lakše i jeftinije napraviti trgoviski sporazum sa Britancima životno važnim evropskim zajedničkim tržištem:

"Britanski politicari i glasači treba da znaju da neće biti nikakvih novih pregovora. Ranije smo postigli sporazum sa britanskim premijerom, dobio je maksimalno što je mogao, mi smo dali maksimalno koliko smo mogli dati. Dakle, neće biti novih pregovora. Neće ih biti o sporazumu koji smo postigli u februaru, neće ih biti ni o bilo kakvom novom sporazumu, 'out is out'," poručio je predsednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker.

XS
SM
MD
LG