Linkovi

Novi plan EU za spasavanje banaka


EU Summit
EU Summit

Ministri finansija država Evropske unije su danas usvojili novi plan za spasavanje banaka

Evropski finansijski šefovi su odlučili da će u slučaju da banke na kontinentu propadnu, teret gubitaka u budućnosti snositi deoničari, kreditori i ulagači, a ne poreski obveznici.

Ministri finansija država Evropske unije su danas usvojili novi plan za spasavanje banaka, pošto su tokom protekle tri godine izdvojili stotine milijardi dolara pomoći prezaduženim zemljama.

Paketi koje su finansirali poreski obveznici su često spasavali banke od stečaja. Ali početkom ove godine, prvi put, veliki delovi depozita najveće kiparske banke su konfiskovani da bi se obezbedio finansijski spas Kipra. Time je postavljen temelj novog evropskog plana.

Nemački ministar finansija Vofgang Šojble je izjavio da banke moraju da odgovaraju za svoje finansijski loše odluke. „Prvi put je jasan princip da kada banke zapadnu u nevolje, moraju da plate njihovi vlasnici i kreditori, a ne poreski obveznici“, objasnio je Šojble.

Holandski ministar finansija Jeron Dijseblom, rekao je da će bankama biti prepušteno da izlaze na kraj sa sopstvenim greškama. Ministri finansija država Evropske unije su se sastali uoči samita šefova evropskih država u Briselu, da bi razmotrili mogućnosti smanjenja rekordne nezaposlenosti na kontinentu i prekinuli recesiju koja traje već godinu i po dana.
XS
SM
MD
LG