Linkovi

Srbija bez datuma za pregovore


Komesar za proširenje Štefan File predstavlja izveštaj Evropske komisije
Komesar za proširenje Štefan File predstavlja izveštaj Evropske komisije

Ključ za početak pregovora Srbije o prijemu u EU je značajan napredak u odnosima sa Kosovom, uz nastavak započetih reformi, saopšteno u Briselu

To je najkraća poruka danas iz Brisela, gdje je predstavljen godišnji izvještaj Evropske komisije o progresu kandidata i potencijalnih kandidata u reformama i EU integracijama.

Utisak izvještača nakon predstavljanja ovogodišnjeg izvještaja Evropske komisije je da, kada je riječ o Srbiji, Komisja samo čeka na dokaz o napretku odnosa Beograda i Prištine, kako bi evropskom vrhu uputila prijedlog za odredjivanje datma za početak završnih pregovora. Naravno, duga je lista nedovršenih zadataka koje Srbija, kao uostalom, i većina zapadnobalkanskih država mora dovršiti- osnažiti vladavinu prava, sudstvo, kojem treba više nezavisnosti, nepristrasnosti i efikasnosti.

Naglašava se da, kada je o Srbiji riječ, a u svjetlu nedavnih dogadjaja oko "parade ponosa", mora se više pažnje posvetiti pravima osjetljivih grupa, kao i nezavisnost institucija poput Centralne banke. Ipak, rečeno je, naveći fokus Brisela je na odnosima sa Kosovom:

"Komisija će svoj izvještaj Evropskom savjetu predočiti čim Srbija postigne neophodan nivo ispunjenja kriterija za članstvo, posebno, preduzme korake prema vidljivom i održivom popravljanju odnosa sa Kosovom", kazao je evropski komesar za proširenje Štefan File.

Inače, pozdravljaju se dosadašnji koraci vlasti u Beogradu, poput odluke o učešću na regionalnim skupovima i iskazanoj volji da se dijalog sa Prištinom nastavi na visokom političkom nivou. Nigdje u izvještaju Komisije nije tražen korak naprijed Beograda prema priznavanju Kosova, sem stavke da se dijalog mora voditi u svjetlu poštivanja kosovskog teritorijalnog integriteta, ali i specifičnih potreba srspske populacije na sjeveru.

Ipak, visoki zvaničnik Komisije je pred objavljivanje izvještaja nagovjestio da će, tokom budućeg procesa pregovora, Beogradu dopunjavati zahtjeve kada je Kosovo u pitanju, ne precizirajući da li će na kraju te liste zahtjeva biti i konačno priznavanje kosovske nezavisnosti...

Kada je riječ o Crnoj Gori, nedavno otvaranje pregovora oslikava nastavak napretka te zemlje u ključnim reformama. Crna Gora je dostigla potreban nivo poltičkih kriterija: popravljene su institucije, funkcija parlamenta, sudstva, anti-korupcijska politika, ljudska prava i poštovanje manjina. Napreduje ustavna i reforma javne uprave, a zemlja, uopšte, nastavlja da ispunjava svoje obaveze definisane Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, kao što ima i značajnu i konstruktivnu ulogu u regionu. Ono na šta treba obratiti posebnu pažnju je još snažnija borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Pregovori sa Crnom Gorom će uključiti novi pristup pitanju sudstva i osnovnih ljudskih prava, fokusirajući vladavinu prava i tome da preduzete refome ne budu kratkog daha. Crna Gora mora da postigne još više rezultata u vladavini zakona, posebno u borbi protiv organizovanog krimnala i korupcije, uključujući i najvše nivoe."

Godišnji izvještaj Evropske komisije će se uskoro naći i pred Evropskim savjetom i očekuje se da će biti temelj odlukama kakve će o nastavku proširenja donijeti šefovi država ili vlada EU na svome redvnom decembarskom okupljanju. Opet, kada je riječ o Srbiji, to bi, uz korake na popravljanju odnosa sa Kosovom, mogao biti trenutak za odluku o datumu početka prgovora, vjeruje se, tokom proljeća naredne godine.
XS
SM
MD
LG