Linkovi

Forum EU-Zapadni Balkan


EU ističe značaj regionalne saradnje u borbi protiv kriminala

Zapadni Balkan je sve više u evropskom fokusu i sve su naglašenija nastojanja da se sa regionom koordiniraju napori u zajedničkim akcijama. Jedno od polja od krupnog obostranog interesa je polje unutrašnjih poslova i pravde. Želeći što uspješnije organizovati zajednički posao na tom polju, Evropljani su danas u Briselu okupili svoje kolege sa Zapadnog
Balkana.


Potreba za zajedničkim djelovanjem, kako Balkan više ne bio sinonim za krijumčarsku rutu, organizovani kriminal ili korupciju, time je veća što je riječ o području koje će se u bližoj ili daljoj budućnosti naći unutar evropskih granica. Do tada treba zajednički raditi na suzbijanju
kriminala, uvjereni su Evropljani:

"Mislim da je veoma važno raditi zajedno, sa drugim državama i regionima. U svakom slučaju, važno je zajedno raditi na svim onim pitanjima koja su u vezi sa različitim formama kriminala koji je izlazi iz okvira država i regiona", kazala je belgijska ministarka unutrašnjih poslova i predsjedavajuća Savjeta ministara, Anemi Turtelbum.

"Srbija nema razloga da ima bilo kakav kompleks niže vrednosti. Mi smo čak u nekim stvarima ispred nekih zemalja Evropske unije. Primenjujemo sve zakone koje smo usvojili i mislim da je Srbija lider u regionu kada je reč o standardima u unutrašnjim poslovima", rekao je minister unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

Srbija je bila prozivana zbog talasa lažnih imigranata koji su, nakon ukidanja viza, iz tog pravca, kao i iz Makedonije, dolazili u Belgiju, Njemačku i neke druge evropske zemlje.

Što se nas tiče, mi smo preduzeli čitav niz konkretnih mera da se smanji broj lažnih azilanata, kojih je najviše u Švedskoj, ali ih ima i u Nemačkoj i Belgiji. To podrazumeva i jasan stav tih država da neće davati azil, osim ako za to ima potrebe. Te države su i same rekle da je Srbija demokratska zemlja i da najveći broj azilanata neće dobiti azil. Mi smo spremni za readmisiju, da se oni vrlo brzo vrate u Srbiju. Poboljšaćemo kontrolu svojih granica, ali je potrebno da i zemlje EU pojačaju svoju kontrolu. Onda će i broj onih koji sebe zovu azilantima, a mi mislimo da su lažni azilanti, biti smanjen. Najveći broj njih jesu Romi i Albanci sa juga Srbije", naveo je Dačić.

XS
SM
MD
LG