Linkovi

Deset godina od proširenja EU


Udružena Evropa je najbolji način da se uspješno bori protiv izazova poput ekonomske krize, uvjereni su u Briselu, smatrajući proširenje generatorom života Unije.

Prvog maja navršava se deset godina od velikog proširenja EU i tim povodom evropski zvaničnici ukazuju - danas, deset godina poslije, Evropa je bezbjednija, bogatija, perspektivnija nego što je bila prije prijema deset novih članica. Proširenje neće stati, obećava komesar za proširenje, Štefan File, dok se sprema da početkom naredne sedmice posjeti Beograd.

Bio je to dan za istoriju, prostor demokratije i boljeg života se proširio na istok i Baltik, dajući Evropi veći značaj i težinu, čineći je projektom nezabilježenim u civilizaciji koju živimo.

"Stvarnost je da je Evropa, deset godina poslije, snažnija, bogatija, bezbjednija. Politički, ekonomski i kulturno. Proširenje je EU učinilo najvećim jedinstvenim tržištem. Povećana trgovina medju državama je stvorila nova radna mjesta, investicije, razvoj. Proširenje je takodje osnažilo i mjesto Evrope u svijetu, kao unija od više od 500 miliona stanovnika , mi smo učinili da se naš glas čuje širom globusa." kaže predsjednik Evropske komisije, Manuel Baroso.

Udružena Evropa je najbolji način da se uspješno bori protiv izazova poput ekonomske krize, uvjereni su u Briselu, smatrajući proširenje generatorom života Unije.

"Sada je sedam-osam država koje kucaju na evropska vrata. Kucaju na vrata u vrijeme kada neki unutar Unije počinju da imaju svoje dileme. Mislim da je to od iznimne vrijednosti, ako bi to kucanje prestalo, tada bi možda već bilo kasno da zvonimo na uzbunu, tada nešto ne bi bilo dobro sa nama unutra.", ukazuje evropski komesar za proširenje, Štefan File i umjesto poruke novoj vladi u Beogradu, dodaje:

" Mislim da je činjenica da je Visoka predstavnica posjetila Srbiju odmah nakon izbora nove vlade, kao i činjenica da i ja idem u Beograd, nakon čega ću posjetiti i Prištinu, to podvlači visoka očekivanja kakva imamo. Da će sporazum Beograda i Prištine biti preveden u stvarni progres, dovodeći i Srbiju i Kosovu bliže EU."

Komesar za proširenje planira u ponedjeljak posjetiti Beograd, nakon čega putuje u Prištinu.
XS
SM
MD
LG