Linkovi

Odloženo otvaranje poglavlja Srbiji


Joksimović: Mi to sada tumačimo kao širu političku poruku usporavanja Srbije na putu evropskih integracija
Joksimović: Mi to sada tumačimo kao širu političku poruku usporavanja Srbije na putu evropskih integracija

Iako na posljednjem pripremnom sastanku za današnji skup stalnih predstavnika EU nije postignut sporazum o otvaranju novih poglavlja sa Srbijom, postojala je barem teoretska nada da će se to desiti, tim prije što je su danas, posljednjeg dana predsjedavanja Holandije Evropskim savjetom, najavljena nova poglavlja pregovora sa Turskom i Crnom Gorom. Zvanično, još nema konzenzusa medju evropskim članicama oko platforme pregovora o ovom poglavljima, a nezvanično - nestavlja se hrvatska blokada.

„Zapravo ne bi ni bilo neko veliko iznenadjenje i možda ne bismo reakciju nekog drugog tipa imali, kao što ćemo je tokom dana svakako imati, da se nije u medjuvremenu promenio kontekst a to je da su održane medjuvladine konferencije za druge dve zemlje kandidate, za Crnu Goru i Tursku,“ izjavila je ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije u Vladi Srbije, Jadranka Joksimović:

„Naravno, mi čestitamo i Crnoj Gori i Turskoj, ali to je dalo jedan poptpuno drugačiji kontekst ovoj odluci da se ipak ne otvore poglavlja za Srbiju danas, tokom poslednjeg dana holandskog predsedavanja i mi to sada tumačimo kao širu političku poruku usporavanja Srbije na putu evropskih integracija. U svakom slučaju, naši gradjani to treba da znaju, evropske integracije su deo naše unutrašnje razvojne politike. To je instrument kojim ćemo mi da učinimo i da vladavina prava, i ekonomija i nove investicije i otvaranje novih radnih mesta i korišćenje fondova budu u našem fokusu, tao da je to nešto što je dobro za nas. Mnogo se priča o vladavini prava, slobodi medija, stanju manjinskih i ljudskih prava i u Srbiji, a onda kada dodjete u situaciju da treba da otvorite upravo ta najvažnija reformska poglavlja, kroz koja ne samo da merite gde ste i koliko ste uradili, već zaista, kroz koja dajete dinamiku napretku u tim oblastima, onda dodje do usporavanja i odlaganja otvaranja tih poglavlja.“

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević rekla je da kKada postoji dogovor izmedju članica EU, sve je moguće, a kada dogovora nema, nšta nije moguće:

„Sada smo videli da kada nema dogovora ili kada jedna država nije spremna da se usaglasi sa svim ostalim državama članicama, stvari ne mogu da se pomere. Nije u ovom momentu moguće davati neke precizne rokove, pratimo kalendar, dakle, juli je moguć, septembar je moguć, avgust naravno ne zato što institucije EU u to doba ne funkcionišu. Mi smo spremni da to bude odmah, sutra, naredne nedelje, bez obzira da li ćemo ponovo putovati ovde.“

XS
SM
MD
LG