Linkovi

Etiopljani se spremaju za Njujorški maraton


Elitni trkači na mostu Verazano Nerouz za vreme prošlogodišnjeg Njujorškog maratona.
Elitni trkači na mostu Verazano Nerouz za vreme prošlogodišnjeg Njujorškog maratona.

Prošle godine, titulu i u muškoj i u ženskoj konkurenciji osvojili su takmičari iz Kenije. Etiopljani veruju da je došao red na njih. Poslednji put pobednik Njujorškog maratona bio je iz Etiopije još 2010.

U nedelju, 1. novembra, najbolji trkači na duge staze iz svih krajeva sveta nadmetaće se na 45. Njujorškom maratonu. Od prve trke, održane 1970. godine, 28 muškaraca i 23 žene iz 19 zemalja pobeđivali su u otvorenom, ali uglavnom profesionalnom takmičenju. Novinar Glasa Amerike Bernard Šasman posetio je njujorški Central park, gde se nalazi cilj ove trke.

Očekuje se više od 50 hiljada učesnika, od kojih su nekoliko stotina atletičarsi svetske klase.

Prošle godine, titulu i u muškoj i u ženskoj konkurenciji osvojili su takmičari iz Kenije. Etiopljani veruju da je došao red na njih.

Poslednji put pobednik Njujorškog maratona bio je iz Etiopije još 2010. Petorica maratonaca iz Etiopije su članovi njujoškog trkačkog kluba „Vest sajd“ i kada su u gradu treniraju i trče zajedno sa ostalim članovima kluba i predsednikom Bilom Stabom.

“Većina njih koji dolaze u SAD su iz oblasti Oromo u Etiopiji, gde se ljudi u selima uglavnom bave zemljoradnjom. Moraju da prelaze velike razdaljine da bi pohađali školu i zato trče. Takođe, trčanje je vrlo cenjen sport u Etiopiji".

Na ovom crno-belom snimku vidimo dvostrukog olimpijskog šampiona u maratonu, najčuvenijeg bosonogog maratonca u istoriji Etiopije - Abebea Bikilu – kako ulicama Rima trči ka svojoj zlatnoj medalji 1960. godine. On je heroj svih etiopskih trkača, pa i 27-godišnjeg Diribe Bekogija.

“Sanjao sam da se takmičim u ovoj trci. Međutim, nisam u dobroj formi za trku. Ipak, pokušaću da istrčim svoje najbolje vreme".

Diriba je nedavno pobedio u trci na 10 kilometara. Ovi mladi Etiopljani u svojim 20-im i 30-im godinama počinju da treniraju dva puta dnevno – rano ujutro i kasno popodne – oko tri meseca pre početka maratona. Većina njih žive i treniraju zajedno dok su u SAD.

A kako kaže Bil Stab deo njegovog posla je da ove mlade ljude nauči životu u Americi dok im ujedno pruža priliku da učestvuju u trci u kojoj mogu da pokažu koliko su talentovani.

XS
SM
MD
LG