Linkovi

Estonci zadovoljni zbog američkog prisustva


Vojne vežbe u Estoniji
Vojne vežbe u Estoniji

Estonski političari i vojni zvaničnici ističu da je zemlja bezbednija otkako je pojačano američko prisustvo u Estoniji.

Estonija - bivša sovjetska republika koja se graniči sa Rusijom - sve više strepi zbog situacije u Ukrajini.

Aktuelna podrška ruskoj aneksiji Krima u Ukrajini, za mnoge Estonce je neprijatan podsetnik iz prošlih vremena.

Jeste, za nas je to povratak u 1940, kada je Sovjetski Savez okupirao Estoniju. Scenarijo je isti“, kaže poručnik estonske vojske Simo Saar.

Državni udar prikazan je kao narodni bunt, posle čega su održani lažirani izbori na kojima su vlast uzeli komunisti - koji su odmah zatražili prisajedinjenje sa Sovjetskim Savezom. Međutim, danas šef oružanih snaga SAD - najveće vojske na svetu - potvrdio je američku predanost odbrani suvereniteta Estonije.

Estonci se osećaju sigurnijim zbog preduzetih bezbednosnih koraka kao u mestu Tapa. Američki instruktori vrše obuku vojnika na vojnoj bazi i u centru za obuku oko četiri kilometara dalje na severu.

Srećni smo što američki vojni transporteri lete estonskim nebom. U ovom uzburkanom vremenu, oni pružaju bezbednost vojsci, ali još više našem narodu“, naglasio je Riho Teras, komandant oružanih snaga Estonije.

Vežbe obuke u Estoniji, deo su istančane strategije.

„Koračajući krhkom stazom, bez provociranja ili pružanju Putinu izgovora za eskalaciju, ali uz jasan signal bude li prevršio meru, biće rata sa Sjedinjenim Državama“, smatra Majkl O'Henlon iz Instituta Brukings.

Američki zvaničnici su saopštili da je početkom prošle godine počelo rotiranje oko pet hiljada američkih trupa u Estoniji.

XS
SM
MD
LG