Linkovi

Bez promena u Estoniji


Biralište u estonskoj prestonici Talinu, 1. marta 2015.

Na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Estoniji ponovo je pobedila vladajuća Reformistička partija, desno od centra, koja podržava članstvo zemlje u NATO-u. Izborima je dominirala zabrinutost za bebednost u svetlu ponovnog jačanje vojne moći Rusije.

Prema nezvaničnim rezultatima pošto je prebrojana većina glasova, Reformistička partija premijera Tavija Roivasa dobila je 28 odsto glasova, dok je njen koalicioni partner - Socijaldemokaratska partija, dobio 16 odsto glasova. Opoziciona proruska Partija centra dobila je oko 25 odsto glasova.

„Veoma sam zahvalan Estoncima koji su glasali za našu partiju. Mi verujemo da Estonija treba da ide napred. Naša zemlja je zabeležila veliki ekonomski uspeh . Mi smo veoma otvoreni prema našim saveznicima i želimo da nastavimo tim putem,“ izjavio je Roivas pošto su rezultati saopšteni.

Roivas je izrazio bojazan da bi Rusija mogla da počne da se meša u unutrašnje stvari njegove zemlje posle aneksija Krima prošle godine. On je takodje zatražio stacioniranje dodatnih trupa i vojne opreme NATO-a o kako bi se nadzirali ruski vojni manevri u blizini estonske granice. 35-godišnji Roivas je najmladji lider u zemljama EU, kojoj se Estonija pridružila 2004. godine. Estonija takodje ima najmanji javni dug u EU.

XS
SM
MD
LG