Linkovi

Eskobar: Implementacija Ohridskog sporazuma počinje sa formiranjem ZSO


Gabrijel Eskobar u razgovoru za Glas Amerike, 19. april 2023.
Gabrijel Eskobar u razgovoru za Glas Amerike, 19. april 2023.

Implementacija Ohridskog sporazuma između Srbije i Kosova počinje sa formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, izjavio je 3. maja specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

"Evropska unija i SAD su fokusirane na to da ovaj sporazum postane stvarnost. Implementacija počinje formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom", rekao je Eskobar na onlajn konferenciji za medije.

Eskobar je to izjavio na onlajn konferenciji za medije dan nakon što su se u Briselu sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa uz posredovanje Evropske unije.

"Normalizacija je usmerena na prava manjina, posebno Srba. To je apsolutno kritično (pitanje). Naše je očekivanje i zahtev da nastavimo sa ovim", dodao je Eskobar.

Eskobar je istakao da je na obema stranama, naročito na Kosovu, da pitanje formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom "shvate ozbiljno".

Kurti: Nacrt pokazuje želju Srbije za stvaranjem Republike Srpske

Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da nacrt statuta, koji je predstavio Upravljački tim, pokazuje "želju Srbije za stvaranjem Republike Srpske".

Prema njegovoj oceni, taj statut ne ide u korist Srba na Kosovu, već u korist Srbije.

"Republika Srpska na Kosovu ne može. Mi smo jedna suverena, nezavisna, demokratska država… Ja sam premijer svih građana Kosova, bez obzira na nacionalnu pripadnost, religijsko opredeljenje ili poreklo. Znači, bez obzira i u kojoj opštini žive. Ideja da su neki Srbi važniji od drugih jer žive u određenoj opštini je segregacija među srpskom zajednicom", rekao je Kurti.

Poručio je da će još jednom pročitati statut uz napomenu da se on zalaže za poštovanje prava svih zajednica a ne pojedinih Srba.

"Ne teritorijalna autonomija, to je moje duboko ubeđenje", rekao je on.

Kurti je podvukao da je statut za formiranje Zajednice "suštinski nespojiv sa Ustavom Kosova".

"Predložio sam nacrt vizije kakve vrednosti i principi treba da se zastupaju, kakav treba da bude okvir koji reguliše pitanje nevećinskih zajednica, odnosno srpske zajednice na Kosovu", rekao je Kurti.

XS
SM
MD
LG