Linkovi

Lansiran evropski satelit "Gaja"


Lansiranje rakete iz Francuske Gvajane
Lansiranje rakete iz Francuske Gvajane

Dve kamere teleskopa trebalo bi da zabeleže precizne položaje i udaljenosti više od milijardu zvezda u našoj galaksiji, što čini oko jedan odsto svih zvezda Mlečnog puta.

Evropska svemirska agencija, poznata kao ESA, danas je lansirala satelit “Gaja,” čiji je zadatak da izradi preciznu trodimenzionalnu mapu zvezda Mlečnog puta, kako bi se prikupile informacije o poreklu i evoluciji univerzuma.

Teleskop “Gaje” uspešno je lansiran ruskom raketom Sojuz iz Francuske Gvajane, saopštila je ESA. Posle putovanja koje će trajati oko mesec dana, “Gaja” bi trebalo da se “smesti” na udaljenosti od oko 1,5 milion km od Zemlje na njenoj “noćnoj strani”.

Projekat, koji je koštao više od jedne milijarde dolara, jedan je od najambicioznijih koje je ikada preduzela ESA. Dve kamere teleskopa trebalo bi da zabeleže precizne položaje i udaljenosti više od milijardu zvezda u našoj galaksiji, što čini oko jedan odsto svih zvezda Mlečnog puta.

Kamere će pored toga moći da prate brzine približavanja i udaljavanja oko 150 miliona zvezda od Sunčevog sistema. To bi astronomima trebalo da omogući prikupljanje 3D (trodimenzionalnih) markera za istraživanje evolucije Mlečnog puta radi izrade filma o našoj naše galaksiji koji će moći da se “odvrti” u prošlost ili u budućnost.

Astronomi se takođe nadaju da će “Gaja” uspeti da detektuje 50,000 tela, zvezda, planeta i asteroida, koji se nalaze izvan Sunčevog sistema. “Gaja” će pratiti i pojas između Marsa i Jupitera kako bi otkrila gromade u svemiru koje bi mogle da ugroze Zemlju, i posmatra eksplozije zvezda - takozvanih supernova – što astronomi retko mogu da prate uživo.
XS
SM
MD
LG