Linkovi

Turska delegacija u Iranu


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan (levo) sa iranskim kolegom, Hasanom Rohanijem pred sastanak u Teheranu, 7. april 2015.
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan (levo) sa iranskim kolegom, Hasanom Rohanijem pred sastanak u Teheranu, 7. april 2015.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je u Iranu radi niza sastanaka na visokom nivou, uprkos bilateralnih tenzija proisteklih iz konflikata u Siriji i Jemenu.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je doputovao u pratnji visoke delegacije, koja je danas održala razgovore sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem pre sastanka sa vrhovnim iranskim liderom Ajatolom Alijem Hameneijem.

Prema pisanju iranskih medija, Rohani je rekao da i on i predsednik Erdogan podržavaju momentalni prekid vatre u Jemenu. On je istakao da bi Iran, Turska i druge regionalne zemlje trebalo da pomognu u stabilizaciji Jemena i uspostavljanju vlade koja bi obuhvatila sve segmente društva.

Neki iranski zakonodavci su apelovali da poseta bude otkazana pošto je Ergodan javno podržao vazdušnu kampanju pod vođstvom Saudijske Arabije u Jemenu protiv šiitskih Hutija koje podržava Iran.

Turska je takodje ključni zagovornik pobunjenika koji nastoje da zbace sirijskog predsednika Bašara al Asada, dok je Iran zemlja koja pruža najveću podršku sirijskom režimu u tom regionu.

XS
SM
MD
LG