Linkovi

Erdogan, Putin i Rohani sutra o Siriji


Erdogan, Putin i Rohani (s desna) na konferenciji za novinare u Sočiju, u novembru prošle godine (Mikhail Klimentyev/Pool Photo via AP)

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan sutra će biti domaćin svojim kolegama iz Rusije i Irana Vladimiru Putinu i Hasanu Rohaniju na drugom trilateralnom samitu o Siriji.

Tri zemlje, koje imaju značajno vojno prisustvo u Siriji, sve više sarađuju kako bi pronašli rešenje za okončanje građanskog rata u okvirima takozvanog “Astana procesa”.

Produbljena saradnja dešava se uprkos intenzivnom rivalstvu, s obzirom na činjenicu da je jedini cilj Turske od 2011. godine da sruši Asada, dok su Rusija i Iran u Siriji na Asadov poziv, kako bi mu pomogli da ostane na vlasti.

"To je ono što je kontradiktorno", smatra Ajdin Seldžen, bivši visoki turski diplomata, koji je služio u nekoliko zemalja regiona.

Sve tri strane do sada su uspele da obuzdaju svoje različite interese, pre svega iz opreza, smatraju analitičari, zasnovanog na shvatanju da moraju da sarađuju u naporima da osiguraju svoje regionalne ciljeve i konačno dovedu do završetka konflikta koji traje već sedam godina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG