Linkovi

Mogerini poziva na hitnu primenu rezolucije SB o Siriji


Visoka predstavnica EU Federika Mogerini stiže na sastanak ministara spoljnih poslova EU, Brisel 26. februar 2018.
Visoka predstavnica EU Federika Mogerini stiže na sastanak ministara spoljnih poslova EU, Brisel 26. februar 2018.

Potrebna je hitna primjena rezolucije Savjeta bezbjednosti o Siriji, jer svaki minut odgadjanja obustave vatre odnosi nove živote, rekla je u ponedeljak visoka predstavnica EU, Federika Mogerini nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU. Nakon dijela skupa proširenog ministrima država-članica Arapske lige saopšteno je da Unija sa arapskim partnerima čvrsto stoji iza rješenja palestinskog pitanja koje podrazumijeva dvije države, sa Jerusalimom kao glavnim gradom Izraela i Palestine.

Usvajanje rezolucije Savjeta bezbjednosti o Siriji je tek prvi korak. Obustava vatre mora stupiti na snagu odmah, uvjerena je visoka predstavnica EU, koja upravo piše pismo kolegama u Rusiji, Turskoj i Iranu, potpisnicima Astana procesa.

"Prva poruka moga pisma za tri garanta Astana procesa će biti: što prije, hitno uspostaviti prekid vatre. Svaki minut čekanja znači da ljudi umiru. Djeca, žene i pogoršava se humanitarna situacija. Prvi korak je, dakle, da početna tačka UN rezolucije započne odmah. I u potpunosti", rekla je Mogerini.

Zabrinutost situacijom u Siriji dijele i evropski ministri.

"Prije pola godine smo imali situaciju koja je ukazivala na kraj rata. Sada, zbog vojnih operacija, situacija je za civile najgora od početka rata", istakla je ministarka spoljnih poslova Austrije, Karin Knajsl.

"Ovo šta se dogadja u Guti i Idlibu je sramotno. Vratili smo se u srednji vijek, nasilje na nasilje i kršenje najosnovnijih humanitarnih zakona", kaže ministar spoljnih poslova Luksmenburga Žan Aselborn.

A nakon dijela sastanka uz kolege iz država članica Arapske lige, ministri su poručili kako je neophodno držati otvorenom perspektivu "dvije države" kao rješenje palestinskog pitanja, kao i Jerusalima kao glavnog grada Palestine i Izraela. Posredno je time odgovoreno na američku najavu skorog premiještanja ambasade u Jerusalim, uz evropski stav da jednostrani potezi podižu napetost i političke tenzije. Ukoliko politički sukobi prerastu u vjerske, tada ćemo svi imati problem, rečeno je u ponedeljak.

XS
SM
MD
LG