Linkovi

Epidemiolog Radovanović: Još je moguće da Srbija ostane na malom broju obolelih


ILUSTRACIJA - Pojava prvog pacijenta menja situaciju u Srbiji (Foto: VOA)
ILUSTRACIJA - Pojava prvog pacijenta menja situaciju u Srbiji (Foto: VOA)

Posle objave da je u Srbiji zabeležn prvi pacijent zaražen korona virusom, epidemiolog Zoran Radovanović kaže da su preduzete adekvatne mere - on je izolovan, zna se da je zarazu doneo iz Pešte, a njegova porodica je u kućnoj izolaciji.

"Ja sam i raznije izjavljivao da što se tiče epidemiološke službe da je to u redu, da je služba pripremljena, a nisu mi se sviđale izjave koje nisu odgovarale stvarnosti, zato što vi u epidemiji morate da dobijete poverenje populacije i da budete sa ljudima iskreni", kaže Radovanović za Glas Amerike.

"Pojava prvog pacijenta menja situaciju utoliko što ćemo postati realniji", nastavlja Radovanović i podseća da je prethodnih dana bilo izjava koje su išle od izazivanja panike do ismevanja cele ove situacije, poput izjava ministra spoljnih poslova da je reč o biološkom napadu i biološkom ratu ili predsednika države "koji je pravio sprdnju od svega toga".

Prema njegovim rečima, zvaničnici su tvrdili da postoje stroge mere na aerodromima - kad ih uopšte nije bilo, da se dele leci, pre svega povratnicima u Srbiju.

"Važno je da ako povratnik dobije temperaturu - da zna da ne šeta po zdravstvenim ustanovama i da prenosi zarazu, nego da zove epidemiologa, to jest da se javi Zavodu za javno zdravlje. To je informacija koju je trebalo proslediti svim povratnicima, davati im letke ili im usmeno prenositi. To nije urađeno do pre neki dan, a tvrdilo se da su sve mere preduzete", kaže Radovanović.

Kako ocenju ovaj epidemiolog, Srbija je kadrovski u stanju da se nosi sa korona virusom, ali da je "tanka" što se tiče opreme:

"Prva pokazna vežba, taj stacionar koji je napravljen u studentskom stacionaru, pokazala je da mi u stvari nemamo ništa, da nismo imali elementarnu opremu. Međutim, sada se to nekako uteže, tako da će biti u redu koliko to može za zemlju koja je relativno skromno opremljena respiratorima. Ali bar te maske da imaju, što je osnovno što moraju da imaju zdravstveni radnici koji leče te bolesnike".

"Pojavom prvog bolesnika sve se nekako dovodi u red, nema tih egzaltiranih eksternih izjava, ni u smislu sejanja panike, ni u smislu nipodaštavanja problema. Još je moguće da ostanemo na malom broju obolelih, da epidemija ne uzme razmere kao u Italiji", zaključuje epidemiolog Zoran Radovanović u razgovoru za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG