Linkovi

Potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Srbiji


ILUSTRACIJA - Putnici na aerodromu dok osoblje vrši dezinfekciju od virusa (Foto: AP/Hassan Ammar)
ILUSTRACIJA - Putnici na aerodromu dok osoblje vrši dezinfekciju od virusa (Foto: AP/Hassan Ammar)

Potvrđen je prvi slučaj koronavirusa u Srbiji, a zaraženi muškarac iz Subotice, star 43 godine, oseća se dobro i nema nikakve tegobe, saopštio je na vanrednoj konferenciji za novinare ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Prema rečima ministra, zaraženi muškarac je u više navrata boravio u Budimpešti i imao sve znake koji su slični koronavirusu, odnosno virusnu upalu pluća.

Kada se on vratio u Srbiju osetio je tegobe i bio je odgovoran i samoizolovao se i poslao decu na selo, tako da je ostao samo suprugom, koja mu je donosila hranu.

Zatim je podvrgnut analizama i pre sat vremena su stigli rezultati testa i on je već u izolaciji u bolnici u Subotici, kazao je Lončar.

Ministar zdravlja kaže da su službe već uzele nalaze svih osoba koje su sa njim bile u kontaktu i toku dana se očekuju rezultati tih analiza.

"Njegova supruga i deca se dobro osećaju i niko nema ozbiljnije zdravstvene tegobe", rekao je Lončar.

Na pitanje da li će ako bude masivnijeg oboljevanja predložiti zabranu okupljanja, pošto su raspisani izbori, Lončar je rekao:

"Ovo ne može da se pretvori u političko pitanje, ovo će ići onako kako struka nalaže. Ovde nijedna odluka neće biti doneta iz poličkih razloga, već samo iz stručnih i zdravstenih".

Država će obezbediti najbolju moguću terapiju za slučajeve koronavirusa kod kojih se bolest iskomplikuje, poručio je ministar zdravlja.

"Uveravam građane Srbije da ćemo naći najbolje moguće rešenje i da mogu sa te strane da budu apsolutno smireni. Građani će dobiti terapiju za komplikovane slučajeve koja je dala najbolje rezultate na svetu. Država će to uraditi", rekao je Lončar.

Što se tiče trenutne terapije pacijenta, ministar kaže da on nema tegoba, pa za njega nije komplikovana terapija i da o tome mogu detaljniji odgovor da daju infektolozi.

XS
SM
MD
LG