Linkovi

Izbegavanje vakcinacije uprkos naučnim dokazima


Pedijatar Čarls Gudman vakciniše Kamerona Fijera vakcinom protiv malih boginja u svojoj ordinaciji u severnoj Kaliforniji.

Dok američke organizacije obezbedjuju vakcine za imunizaciju u zemljama u razvoju, neki roditelji u samim SAD odbijaju da vakcinišu svoju decu. Jedan od rezultata - izbijanje epidemije malih boginja u Kaliforniji.

Udruženje za vakcinaciju "Gavi" očekuje da će američka vlada u utorak saopštiti da je odobrila milijardu dolara za vakcine. Gavi obezbeđuje vakcine za zemlje u razvoju. Istovremeno, u Sjedinjenim Državama, mnogi roditelji odbijaju vakcine za svoju decu. Jedan od rezultata je izbijanje epidemije malih boginja u južnoj Kaliforniji. Razbolelo se 68 osam osoba, među kojima ima i male dece.

Počelo je u Diznilendu, koji se često predstavlja kao “najsrećnije mesto na svetu”. Od 1. januara, takođe je poznat kao mesto na kojem su se pojavile male boginje u Sjedinjenim Državama, što bi moglo da ima dalekosežne posledice. Male boginje su veoma zarazne. Mogu deci da oduzmu sluh, vid, intelekt, čak i život. Ipak, značajan broj američkih roditelja, među kojima i mnogi u Kaliforniji, biraju da ne vakcinišu svoju decu. Oni kao razlog navode zabrinutost zbog sporednih efekata, uključujući autizam. Međutim, specijalisti, poput doktorke Marte Rivere kažu da ne postoji veza između autizma i vakcina.

“Nema rizika od autizma, to je dokazano, svi faktori straha su uklonjeni”.

Neki od najvećih svetskih stručnjaka za infektivne bolesti kažu da su vakcine delotvorne ne samo medicinski, već i u finansijskom smislu, jer smanjuju troškove i eliminišu teret lečenja bolesti, koje je moguće sprečiti. Doktor Entoni Fauči govorio je o tome u jednom ranijem intervjuu za Glas Amerike.

“Ako treba da izaberete jednu intervenciju, ako uporedite investiciju koju ste napravili u istraživanju i primenu sa zdravstvenim dobrobitima, vakcine će biti ili na vrhu liste ili u velikoj meri blizu vrha”.

“Vakcine su među najdelotvornijim i najisplativijim intervencijama koje postoje”, slaže se Set Berkli iz Udruženja za vakcinaciju, Gavi.

U Somaliji, programi za vakcinaciju su razlog za slavlje. Od svog osnivanja pre 15 godina, Gavi procenjuje da je vakcinisao više od 500 miliona dece i, kao rezultat, spasio više od 6 miliona mladih života širom sveta. Gavi planira da imunizuje više od 300 miliona dece u narednih nekoliko godina. U međuvremenu, u Sjedinjenim Državama, stručnjaci kažu da su dečje bolesti postale veoma retke, zato što su vakcine toliko delotvorne. U tom smislu, vakcine su žrtve sopstvenog uspeha.

XS
SM
MD
LG