Linkovi

Preminula Nora Efron


Nora Efron
Nora Efron

Američka književnica Nora Efron umrla je u Njujorku u 71. godini života

Američka književnica Nora Efron, koja je pisala scenarija za popularne romantične komedije kao i niz humorističnih eseja, umrla je u Njujorku u 71. godini života.

Njena porodica saopštila je da je Nora Efron preminula sinoć od leukemije.
Nora Efron, čiji roditelji su takođe bili pisci scenarija u Holivudu, stekla je slavu romantičnim komedijama When Harry Met Sally (Kada je Hari sreo Sali) i Sleepless in Seattle (Besani iz Sijetla), za koje je nominovana za Oskara. Ona je takodje napisala scenario i režirala nekoliko filmova, uključujući ostvarenje You've Got Mail (Dobili ste poštu) i dramatičnu komediju iz 2009. Julie and Julia (Džuli i Džulija).

Nora Efron je takodje nominovana za Oskara za prvi scenario koji je napisala, dramu Silkwood iz 1983. u kojoj je natupila Meril Strp. To je bila istinita priča o ženi koja je razotkrila nepravilnosti u jednoj fabrici plutonijuma.

Nora Efron je počela karijeru ranih 1960-tih kao novinarka Njujork posta, da bi se potom posvetila humorističkim esejima od kojih su mnogi bili fokusirani na njen privatni život. Njen roman iz 1982. Heartburn je hronika njenog sopstvenog neuspelog braka sa reporterom Vašington posta Karlom Bernstinom, koji je učestvovao u razotkrivanju skandala Votergejt.
Nora Efron je 1986. napisala i scenario za istoimenu filmsku adaptaciju tog romana.
XS
SM
MD
LG