Linkovi

EP oštro kritikuje Tursku, Savet Evrope poziva na dijalog


Iz najveće političke grupe Evropskog parlamenta, grupe narodnjačkih partija, upozoravaju Tursku da prestane sa uvredama na račun vlada evropskih država, prije svih Holandije i Njemačke zbog zabrane organizovanja mitinga podrške skorom turskom referendumu. "Evropa nije scena na kojoj će igrati turska unutrašnja politika", poručuju parlamentarci, dok iz Savjeta Evrope pozivaju sve strane na konstruktivan dijalog, upozoravajući da je sadašnja situacija već nanijela štetu demokratiji i diplomatiji.

Evropski narodnjaci su u utorak iz Strazbura uputili oštro upozorenje da uvrede Ankare na račun evropskih vlada moraju prestati i Unija nije mjesto gdje će se rješavati turska pitanja.

"Gotovo svakodnevno vidimo nove provokacije iz Ankare, neopravdane napade, prijetnje upućene evropskim državama i cijeloj EU i ta eskalacije mora stati. Jasno je da EU nije scena na kojoj će unutrašnjo-političku predstavu da izvode turski političari. Takve debate treba da se vode u Turskoj, ne u EU. Sada nam se prijeti, posebno Holandiji i želim reći da dajemo punu podršku toj zemlji i stojimo iza nje", rekao je član EP Manfred Veber.

Osudi turskih napada su se pridruzili i evropski socijaldemokrati među kojima i Đani Pitela.

"Moram reći da je ton izjava turskog predsjednika o Njemačkoj i Holandiji jednostavno neprihvatljiv. Gotovo je besmislen jer je upravo on taj koji Tursku gura u najveći lični autoritarni režim. To je pravac kojim idu i zaista mislim da bi se Erdogan trebao izviniti vladama Holandije i Njemačke, kao i gradjanima tih zemalja turskog porijekla koji tamo žive, u sistemima vladavine zakona".

Istovremeno, generalni sekretar Savjeta Evrope, Torbjorn Jagland, apeluje da se moraju zaustaviti tenzije izmedju Turske i EU, ukazujući da su one već nanijele šetu demokratiji i diplomatiji.

"Ne smijemo da dozvolimo da ova situacija eskalira, već ozbiljno narušava demokratsku debatu i diplomatiju. Zato generalni sekretar poziva sve strane, Tursku i drzave gdje turski političari namjeravaju da provode kampanju, kao i lokalne vlasti nadležne za njihovu organizaciju, da imaju konstruktivan dijalog, da o tome razgovaraju, kako bi se izbjegli nemiri", naveo je Jaglandov portparol Daniel Holtgen.

Za očekivati je da će o ovome biti riječi i na narednom okupljanju evropskih lidera, 25. ovog mjeseca u Rimu, tim prije što mnogi, zbog turskog stava i prijetnji, zagovaraju zaustavljanje procesa pristupanja Turskoj EU, dok drugi pozivaju na dijalog, imajući na umu višeslojno partnerstvo dvije strane, prije svega u rješavanju migrantske krize.

XS
SM
MD
LG