Linkovi

Životinjski svet u dečjim knjigama


Suzan Stokdejl u svom studiju u Vašingtonu

Od svih knjiga koje čitamo možda su najvažnije one koje čitamo i bojimo u ranim godinama života. One ostanu u našim srcima i mislima zauvek. Suzan Stokdejl – pisac i dobitnica nagrada za dečije knjige i ilustrator – upotrebila je svoje umeće da deci prezentira životinje u njihovom prirodnom habitatu.

Ejva Kogin uči školu kod kuće. Ona voli kad joj majka čita posebno knjigu „Bring on the Birds“ (ili - Evo ptica). To je nagradjena slikovnica o životinjama koju je napisala i ilustrovala Suzan Stokdejl.

„Ja volim da prikazujem deci životinje u svoj njihovoj slavi i raznolikosti i da im ukazujem na nešto što je prilično neverovatno.“

U njenom studiju u blizini Vašingtona, Suzan Stokdejl kaže da se oseća kao ekolog, jer ohrabruje decu da se fokusiraju na lepotu prirode. Ona provodi veliki deo vremena na ilustrovanju knjiga i pisanju stihova.

„Sam zvuk reči: Okrugle ribe, ribe klovnovi, ribe koje vole da se skrivanju. Prugaste ribe. Sve je to zabavno.“

Stokdejl kaže da su na nju uticali bogata vegetacija i životinjski svet na Floridi, gde je odrasla. Medjutim, jedno od njene dece joj je dalo ideju za prvu knjigu.

„Ovo je moja prva knjiga 'Neki spavaju stojeći'. Inspirisana je flamingom, koji je stajao na jednoj nozi kad sam sa decom došla u zoološki vrt.“

Radovi Suzan Stokdejl se nalaze na policama za knjige u bibliotekama i školama.
Keti Ajzeks je na čelu odbora Američkog udruženja bibliotekara koji je prošle godine dodelio nagradu njenoj knjizi „Evo ptica“.

„Taj tekst je rima, ali prirodna rima. On teče lepo i ritmičan je. Knjiga je važna i zbog ilustracija na akriliku koje je uradila i koje su prilično precizne i detaljne, ali takodje prikazuju ptice u njihovoj prirodnoj sredini.“

Sada se knjige Suzan Stokdejl takodje pojavljuju kao slikovnice za bojenje i slagalice. Ejvina majka, Megan Kogin je pročitala većinu njih.

„Volim te knjige. Svidja mi se što su ilustracije tačne, ali veoma primerene deci.“

Nova slikovnica Suzan Stokdejl će se zvati „Pruge svih vrsta“. To je knjiga o životinjama širom sveta i njihovim jedinstvenim bojama.

„Ovo će biti slika o ribama kraj jednog grebena. Kad sam radila istraživanje za to, morala sam da budem sigurna da sve te ribe zaista žive jedne pored drugih.“

Uz brižljiv pristup radu, Suzan Stokdejl nastavlja da pruža deci uvid u prirodni svet koji ona očigledno voli

XS
SM
MD
LG