Linkovi

Engel: Na Kosovu sprečen genocid


Kongresmen Eliot Engel
Kongresmen Eliot Engel

Američki kongresmen kaže da je većinsko albansko stanovništvo trpelo represiju Srbije, a da Putin pokušava da pripoji tuđu teritoriju, pod lažnim izgovorom o ugroženosti ruske većinske zajednice na Krimu...

Demokratski kongresmen iz američke savezne države Njujork Eliot Engel izjavio je za Glas Amerike da kriza na Krimu nema sličnosti sa Kosovom, koje je pre šest godina proglasilo nezavisnost.

"Ne postoji sličnost, jer mi se čini da su to dva odvojena slučaja. Ne može se tvrditi da svi pokreti koji streme samoopredeljenju zaslužuju svoju državu", a zatim objasnio:

"Bilo je očigledno da je većinsko albansko stanovništvo na Kosovu trpelo represiju Srbije. Srpski diktator Slobodan Milošević pokušao je da izvrši etničko čišćenje svih Albanaca sa Kosova, koji su tada činili 95 odsto stanovništva. Nismo bili spremni da dozvolimo etničko čišćenje odnosno genocid. Stoga je pod vođstvom predsednika Bila Klintona, NATO poveo vazdušnu kampanju za potiskivanje srpskih snaga sa Kosova".

Engel Ističe da je sadašnja situacija u Ukrajini drugačija.

"Predsednik Rusije Vladimir Putin pokušava da pripoji tuđu teritoriju pod izgovorom da štiti 'ugroženu' rusku većinsku zajednicu na Krimu. On bi morao da se pazi od te laži, jer veliki broj nemirnih ruskih područja žele da se odvoje od Rusije. Kad takav proces jednom započne, ne znamo gde će se zaustaviti. Kao što otcepljivanje Čečenije od Rusije ne bi bilo opravdano, odvajanje Krima od Ukrajine da bi se pripojio Rusiji takođe nije opravdano. Na Kosovu je sitiuacija bila sasvim drugačija, jer je trebalo spasavati stanovništvo. Slično tome je stanje u Siriji. Ja bih uporedio Kosovo sa Sirijom, gde je civilno stanovništvo ugroženo. Mislim da je užasno što međunarodna zajednica okreće leđa Siriji”, zaključio je Engel.
XS
SM
MD
LG